Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismVibrația fluierului (2017)

Vibrația fluierului (2017)

- Documentar - - 04.08.2018


Synopsis: Transmisă din tată în fiu, asemenea celorlalte taine ale păstoritului, tradiția cântatului la fluier nu are doar o valoare inițiatică, ci mai ales una identitară.

Director:

Writer:

Stars:


Photo Gallery:

  • Vibrația fluierului (2017)
  • Vibrația fluierului (2017)

Browse the entire gallery

Storyline

Filmul explorează mitologia cântatului la fluier și o serie de ritualuri ce sunt menite să aducă liniștea și bunăstarea comunităților de păstori: tinerii curajoși se inițiază în tainele fluierului punându-și o „călămâzdră” în sân - ca o mantră a invulnerabilității - , cine poate cânta o temă de nouă ori dintr-un suflu va fi dus pe alte taramuri de "bunele domnului", iar fluierul fermecat care îndepărtează gadina este obiectul magic dorit de toți păstorii. (Astra Film)

Trivia

  • Premieră în cadrul Festivalului ”Sus pe muntele din Jina”
Dumitru Budrală despre film:
”Am încercat să redau în acest film frumusețea muzicii păstorilor din Carpați, metafizica sunetului de fluier, acest instrument ancestral care a însoțit mereu viața păstorului român presărată cu tradiții și reguli neschimbate de secole. Participanții la festival vor avea șansa de a viziona filmul în avanpremieră sâmbătă, în aer liber, sus, pe munte, într-un cadru fabulos”.

Articles

Vibrația fluierului (2017) - Photo