Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismAugust in Flames (1973)

Un August în flăcări (1973)

650 min. - Action - AG - 00.06.1974

Synopsis: Serial TV  despre evenimentele din august 1944.

Director: Dan Pița, Alexandru Tatos, Radu Gabrea, Doru Năstase

Writer: Eugen Barbu, Nicolae Paul Mihail

Stars: Florin Piersic, Liviu Ciulei, Sergiu Nicolaescu, Amza Pellea,Toma Caragiu


Photo Gallery:

  • August in Flames (1973)

Browse the entire gallery

Casting:

Florin Piersic Tiberiu Danacu/ Armand Sachelarie
Liviu Ciulei Ionescu Tismana, Ministrul de Interne
Sergiu Nicolaescu
Browse the entire cast and crew

Produced By

Studioul de film TVR
Studiourile Buftea

Production info

„Primul serial românesc de televiziune comandat la Buftea a intrat în producție. Este vorba de Un August în flăcări (13 episoade a 55 minute) după scenariul lui Eugen Barbu, în regia lui Radu Gabrea și Dan Pița. Premiera TV 23 august 1973.” (Constantin Pivniceru, Cinema nr. 11, noiembrie 1972)

Distributors

TVR

Trivia

  • Pentru realizarea serialului a fost nevoie de un efort artistic și de producție comparabil doar cu filmul Mihai Viteazul. 
  • Regizorii Dan Pița și Alexandru Tatos au realizat împreună primele 6 episoade, dupa care, în urma unui conflict cu scenariștii, sunt schimbați cu Radu Gabrea și Doru Nastase.
  • Un August în flăcări nu este un film care respectă adevărul istoric.
Opinia criticului
„Televiziunea noastră a inaugurat în această lună serialul pe care-I vom urmări săptămână de săptămână de-a lungul celor 13 episoade inspirate lui Eugen Barbu și N. Mihail de perioada de răscruce din istoria poporului nostru, perioada care a precedat evenimentele de la 23 August 1944. Este vorba de un film de ficțiune, evident (…).
Pe lângă lupta armată, pe lângă încleștarea pe viață și pe moarte de pe fronturi, suntem introduși de astă dată în culisele luptei politice. (…) Întâmplările imaginate de autori — dacă nu au o valoare strict documentară — sunt desprinse dintr-un climat și o stare de spirit revoluționare (…).
Regizorii Dan Pița, Alexandru Tatos și Doru Năstase, împreună cu o pleiadă formată din cei mai cunoscuți și iubiți actori ai noștri, au realizat cele 13 episoade ca pe un poem închinat, în acest an jubiliar, luptei pentru eliberare și independență națională (…).” (Cinema nr. 6, iunie 1974)

August in Flames (1973) - Photo