Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismTerente (1995)

Terente, regele bălților (1995)

87 min. - Adventure - IC 14 - 22.09.1995

Synopsis: Povestea celebrului bandit român Ştefan Vasali din zona Brăilei, cunoscut şi sub poreclele Terente şi „Regele bălţilor”.

Director: Andrei Blaier

Writer: Fănuș Neagu, Lucian Chișu

Stars: Gavril Pătru, Gheorghe Dinică


Photo Gallery:

  • Terente (1995)
  • Terente (1995)
  • Terente (1995)
  • Terente (1995)
  • Terente (1995)
  • Terente (1995)
  • Terente (1995)

Browse the entire gallery

Casting:

Gavril Pătru Terente Ştefan
Gheorghe Dinică Bazil Ionescu
Lucian Iancu Cernescu
Browse the entire cast and crew

Produced By

Studioul de Creaţie Solaris Film - R.A. Cinerom
Studioul cinematografic „Bucureşti”
TEC România
Cu sprijinul CNC

Production info

Ecran normal, color, 2383 m.

Distributors

Centrul Național al Cinematografiei

Storyline

   Terente, înrolat marinar pe un vas militar intră în conflict cu superiorii săi şi dezertează. Un timp, se ascunde prin Brăila, sprijinit de un cunoscut ziarist, lonescu Bazil.
   Prins în cele din urmă, Terente e condamnat la închisoare, dar reuşeşte să evadeze cu ajutorul aceluiaşi ziarist, care a antrenat în acest scop şi câteva prostituate ale celebrului stabiliment „La Tanti Elvira”.
   Reîntors în Carcaliu, satul natal, Terente, repudiat de părinţi, reuşeşte prin câteva atacuri banditeşti să adune o sumă importantă de bani şi să-şi facă un grup de acoliţi, cu care porneşte înapoi pe vas, pentru a se răzbuna pe cei care l-au delaţionat. Apoi rămâne o vreme în oraş pentru a-şi definitiva conturile-i vin­dicative cu un ofiţer pederast, care-l obligase să întreţină relaţii sexuale cu el.
   În tot acest timp, se bucură de sprijinul lui Bazil lonescu, ale cărui interes şi participare n-o pricepe. Acesta îl urmăreşte şi în peregrinările pe care Terente le face prin balta ce-i este cunoscută încă din copilărie, unde se ascunde cu banda lui şi de unde porneşte în campaniile sale de jaf asupra celor avuţi, asupra instituţiilor corupte. Brigandul e însoţit permanent, printre alţii, şi de un terorist sovietic trimis cu sarcini speciale în România, care a reuşit să se infiltreze în bandă şi care în cele din urmă va fi deconspirat.
   După mai multe lovituri, tâlhării, răpiri de fete, după petreceri şi orgii care-i înspăimântă pe locuitorii Brăilei dar îi şi fascinează pe unii, creând o aură de legendă asupra brigandului (atmosferă întreţinută copios de ziaristul Bazil în publicaţia sa, acesta beneficiind de toate secretele operaţiunilor lui Terente), autorităţile încep o campanie amplă de prindere a bandei. Dar eforturile lor eşuează lamentabil, în balta ale cărei ascunzişuri Terente le cunoaşte ca pe propriile buzunare. Cel mai mare bancher al oraşului şi cel mai reputat avocat, cărora li s-au răpit fetele, pun preţ bun pe recuperarea odraslelor şi pe pierderea lui Terente. Dar escapadele acestuia, soldate şi cu crime şi cu batjocoritoare demonstraţii de invincibilitate, continuă, în ciuda căutărilor ce se înteţesc.
   Până când Terente e trădat, tot pentru bani, de cel pe care-l considera bun prieten, ziaristul Bazil lonescu. Înconjurat de o armată de jandarmi, Terente, atras într-o capcană ca să-şi vadă copilul rod al dragostei pentru singura femeie pe care a iubit-o, cade învins sub o ploaie de gloanţe. (Andrei Blaier)

Trivia

Regizorul despre film
"Realizarea filmului a fost o curată aventură. A trebuit să încep filmările pe la începutul lui octombrie (acţiunea se petrecea vara!). Bugetul era sărac pentru o producţie cu multe deplasări departe de Bucureşti, cu decoruri de construit şi numeroase costume, cu o bogată distribuţie greu de adunat după începerea stagiunii teatrale. Au trecut toate, a rămas filmul.
L-am făcut cu un colectiv harnic (scenarişti, actori, echipa de filmare) cu gândul la spectatori, cu bucuria unei noi reîntâlniri şi cu speranţe că nu-i vom dezamăgi."

Terente (1995) - Photo