Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismPregnant in Romania (2016)

Sunt însărcinată, în România (2016)

78 min. - Documentary - - 00.05.2016

Synopsis: The documentary explore the situation of the pregnant women in Romania, a country that has the highest children mortality rate in the EU.

Director: Jesús del Cerro

Writer: Jesús del Cerro, Costi Zaharia, Crăița Nanu, Camelia Popa

Stars:


Photo Gallery:

  • Pregnant in Romania (2016)
  • Pregnant in Romania (2016)
  • Pregnant in Romania (2016)
  • Pregnant in Romania (2016)
  • Pregnant in Romania (2016)
  • Pregnant in Romania (2016)

Browse the entire gallery

Casting:

Browse the entire cast and crew

Produced By

Studio Indie Productions

Festivals, Awards

  1. 2018 - Festivalul Filmului European - Premiul Publicului

Storyline

Notiunea de discriminare pe principii de gen este prezenta la nivelul tuturor straturilor sociale in societatea romaneasca dar mai ales in marile sisteme: sanatete, invatamant, economie, politica, familie, etc. Odata acest fapt constatat, documentarul “Sunt insarcinata, in Romania” isi propune o “radiografie” a ceea ce inseamna sa fi femeie romanca, insarcinata, in Romania, dar si in strainatate.
In vederea realizarii acestui material, pe aceasta tema, s-au intervievat mai mult de 40 de femei insarcinate romance, provenite din toate mediile sociale (sarace, bogate), cu educatie medie, superioara sau elementara, tinere, foarte tinere sau peste 40 de ani, din mediul rural sau urban, din Romania si din afara ei. Ele vorbesc despre cat de mult sunt protejate la locul de munca si in afara lui, de lege, de familie, despre spaga din sistemul de sanatate si de invatamant. 
Pentru ca fara context lucrurile ar putea parea subiective sau poate de neinteles, situatia Romaniei in ultima perioada de timp, va ajuta sa stabilim cat mai precis acest context in care se desfasoara toate aceste evenimente; considerand ca Romania este unul dintre personajele principale ale acestui documentar.
S-a filmat in multe localitati din Romania, orase, sate sau catune : Bucuresti, Timisoara, Brasov, Targu Mures, Oradea, Pitesti, Rusca Teregova, Porumbacu de Jos, Diosig, etc. si deasemenea in Spania: Madrid, Alcala de Henares etc. Tot in Madrid s-a realizat un material in incinta unui post de radio ce realizeaza un program in limba romana, adresat comunitatii de romani, din Spania. Au vorbit cateva femei romance insarcinate despre diferentele de a fi femeie romanca insarcinata in Romania si a fi femeie romanca insarcinata, in Spania.

Trivia

  • Selectat la Astra Film Festival 2016, Festivalul Filmului European 2018.
Astra Film Festival:
”Documentar expozitiv cu ambiții sociologice, care îmbină mai multe interviuri de tip talking heads pentru a obține o imagine de ansamblu asupra politicilor guvernamentale prin care statul român sprijină sau nu femeile care își doresc să aibă un copil. Mai mult de 40 de femei care trăiesc în România și în Spania sunt intervievate pe teme de interes social ca viabilitatea vs. disfuncționalitatea sistemului sanitar public, discriminarea la locul de muncă sau rolul partenerului de viață în creșterea copiilor. În ciuda diferențelor majore de vârstă, nivel de educație, ocupație sau statut material, toate trebuie să se confrunte cu numitorul comun al statului român. Pe de altă parte, dintre toți acești factori, cel puțin unul influențează semnificativ calitatea serviciilor medicale: nivelul material. Documentarul lui Jesús del Cerro punctează cinismul realității românești nu numai în ceea ce privește lipsa de susținere a viitoarelor mame, ci relevă, de asemenea, și o societate extrem de conservatoare care vizeză condiția femeii în toate aspectele sale.”

Website

https://www.facebook.com/Sunt-Insărcinată-In-România-1251789351521340/
Pregnant in Romania (2016) - Photo