Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismThe Uprising (1965)

Răscoala (1965)

104 min. - Drama - AG - 14.03.1966

Synopsis:

A few important events from the Romanian peasant uprising of 1907.

Director: Mircea Mureşan

Writer: Petre Sălcudeanu

Stars: Ilarion Ciobanu, Nicolae Secăreanu, Adriana Nicolescu


Photo Gallery:

 • The Uprising (1965)
 • The Uprising (1965)
 • The Uprising (1965)
 • The Uprising (1965)
 • The Uprising (1965)
 • The Uprising (1965)
 • The Uprising (1965)
 • The Uprising (1965)

Browse the entire gallery

Casting:

Ilarion Ciobanu Petre Petre
Nicolae Secăreanu Miron Iuga
Adriana Nicolescu Nadina
Browse the entire cast and crew

Produced By

Studioul cinematografic „Bucureşti”

Production info

Filmări de la sfârşitul anului 1964 şi până în mai 1965, exterioare în jurul Bucureştiului (Mogoşoaia, Corbeanca, Ciocăneşti);  interioare la Buftea. Cheltuieli de producție 4.700.000 lei.
Cinemascop, a/n, 12 acte, 2952 m.

Distributors

Direcţia Difuzării Filmelor

Festivals, Awards

 1. 1966 - Cannes - "Opera Prima" Award
  1966 - Mamaia - Best directing. Best original score. Best actor (Ilarion Ciobanu)

Storyline

Iarna anului 1907 în satul Amara, pe moşia boierului Miron Iuga. Conservatorismul acestuia, abuzurile arendaşilor sprijiniţi de autorităţi, sărăcia i-au dus la exasperare pe ţărani al căror exponent devine Petre Petre. Singura ieşire din această stare de semi-iobăgie este dobândirea unui petec de pământ. Cererea lor este brutal respinsă de către Miron Iuga şi nora acestuia, Nadina. Vestea răscoalelor ţărăneşti izbucnite în restul ţării le dă curaj ţăranilor care în frunte cu Petre Petre devastează conacul şi îl ucid pe boierul care îi înfruntase cu arma în mână. Nadina este siluită de Petre Petre. Represaliile nu întârzie fiind organizate tocmai de cei care până nu demult se prefăcuseră a-i înţelege pe ţărani şi de la care pornise zvonul că revendicările ţăranilor ar fi spijinite chiar de rege. Printre cei împuşcaţi se află şi Petre Petre.

Trivia

 • Pentru rolul Nadinei, Mureşan alege o neprofesionistă - Adriana Nicolescu - la ora aceea studentă la filologie, a cărei voce a trebuit dublată la postsincron de către actriţa Dana Comnea. Cariera cinematografică a Adrianei Nicolescu se continuă sporadic în străinătate sub numele de Adriana Bogdan.
 • Celebrul bariton Nicolae Secăreanu debutează în cinema cu rolul Miron Iuga. El va mai apărea în filme dar în roluri de mai mică importanţă, unele doar scurte apariţii.
 • Despre cenzura filmului povesteşte într-un amplu articol  „Proba” şi alte probe: cenzura în filmul românesc înainte de decembrie 1989, monteuza Maria Neagu.

The Uprising (1965) - Photo