Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismQueen Marie of Romania (2019)

Maria, Regina României (2019)

110 min. - Drama History - AP 12 - 08.11.2019

Synopsis: Devastated by the First World War and plunged into political controversy, Romania's every hope accompanies its queen on her mission to Paris to lobby for international recognition of its great unification at the 1919 peace talks.

Director: Alexis Sweet Cahill

Writer: Brigitte Drodtloff, Maria-Denise Theodoru

Stars: Roxana Lupu, Daniel Plier, Anghel Damian


Photo Gallery:

 • Queen Marie of Romania (2019)
 • Queen Marie of Romania (2019)
 • Queen Marie of Romania (2019)
 • Queen Marie of Romania (2019)
 • Queen Marie of Romania (2019)
 • Queen Marie of Romania (2019)
 • Queen Marie of Romania (2019)
 • Queen Marie of Romania (2019)
 • Queen Marie of Romania (2019)
 • Queen Marie of Romania (2019)

Browse the entire gallery

Casting:

Roxana Lupu Queen Mary
Daniel Plier King Ferdinand
Anghel Damian Prince Carol al II-lea
Browse the entire cast and crew

Produced By

Abis Studio
cu sprijin CNC și SRTV

Production info

Filmările au avut loc în România și Franța. Au fost puse în valoare locații autentice precum: Palatul Cotroceni, Castelul Peleș, Quai d’Orsay din Paris iar în post-producție au fost recreate zone din Calea Victoriei, Gara de Nord, Gare de Lyon, Place Vendôme, așa cum arătau în 1919.

Festivals, Awards

 1. 2019 - Les Films de Cannes a Bucarest - Premiul Publicului
  2020 - Gopo Awards - Best Make Up & Best Costumes
  2020 - UCIN - Best Costumes, Best Make Up, Best Art Director, Best Actress - Roxana Lupu, Best Actor in a supporting role - Anghel Damian, Best Sound - Cristinel Sirli

Storyline

"Oricâte greşeli va fi comis regina Maria, înainte şi după război, războiul rămâne pagina ei, pagină cu care se poate făli, pagină care se va aşeza în istorie la loc de cinste. O găsim în tranşee printre combatanţi în rândurile înaintate, o găsim în spitale şi în toate posturile sanitare printre răniţi şi bolnavi. O găsim de faţă la toate adunările care încercau să facă puţin bine. Nu a cunoscut frica de gloanţe şi de bombe, cum nu a cunoscut teama şi scârba de molimă sau nerăbdarea faţă de eforturile aşa de des inutile, provocate de dorinţa ei de mai bine. Regina Maria şi-a îndeplinit datoria pe toate fronturile activităţilor sale, dar mai presus de toate pe acela al încurajării şi ridicării moralului acelora care o înconjurau şi care au trebuit să decidă, în cele mai tragice momente, soarta ţării şi a poporului său. Se poate afirma că, în răstimpul pribegiei noastre în Moldova, regina Maria a întrupat aspiraţiile cele mai înalte ale conştiinţei româneşti. Prin modul cum a influenţat în 1916 intrarea României în război şi din nou în 1918, când aproape numai datorită ei, regele Ferdinand nu a ratificat dezastruoasa pace de la Bucureşti, regina s-a aşezat ca ctitoriţă a României întregite şi ca una din cele mai mari figuri ale istoriei noastre naţionale.” (Constantin Argetoianu, premier al României în perioada septembrie-noiembrie 1939, unul dintre criticii constanţi ai reginei în acele vremuri.)

Soundtrack

Bulgarian National Radio Symphony Orchestra

Trivia

Alexis Sweet Cahill despre film:
„În esență, acest film este povestea unei femei hotărâte ce devine eroina unei întregi nații. “Amploarea producției a fost extraordinară, iar printre membrii echipei a existat un sentiment profund că pășim pe terenuri noi, poate nu din punct de vedere cinematografic, dar cu siguranță din punct de vedere al emoției ce se transmite atunci când tu ești cel care relatează o parte din trecutul României. Și nu o parte oarecare, ci una atât de mult timp ascunsă și evitată.”

Website

https://www.facebook.com/Regina-Maria-a-Romaniei-2209527489104041/
Queen Marie of Romania (2019) - Photo