Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismGloria Won’t Sing (1976)

Gloria nu cântă (1976)

96 min. - Musical - AG - 16.05.1977

Synopsis:

Într-un oraș mic de provincie la concursul „Orașele țării cântă”, organizat de Radioteleviziune, se înscrie la insistențele fratelui ei mai mic și Gloria. Ea este elevă în ultimul an de liceu și este pasionată de cibernetică. Profesorul ei de fizică consideră că participarea Gloriei la concurs este un sacrilegiu pentru știință. Gloria vrea să participe doar pentru plăcerea de a cânta, iar spectacolul îi va încânta pe localnici.

Director: Alexandru Bocăneţ

Writer: Dumitru Solomon

Stars: Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Tora VasilescuCasting:

Toma Caragiu Profesorul de fizică
Octavian Cotescu Leonard
Tora Vasilescu Gloria
Browse the entire cast and crew

Produced By

Casa de filme Unu

Production info

Filmări aprilie – august 1976. Cheltuieli de producţie 3.667.000 lei
Ecran normal, color, 2612 m.

Distributors

Româniafilm

Trivia

  • „Singurul lungmetraj pentru marele ecran al regizorului de televiziune Alexandru Bocăneţ, ultimul rol al actorului Toma Caragiu, decedat, ca şi regizorul, în cutremurul din 4 martie 1977, înainte ca filmul să fie prezentat în premieră." (Bujor T. Rîpeanu „Filmat în România")
  • Pe generic Ștefan de Fay este trecut Ștefan Fay pentru că titlurile nobiliare nu erau recunoscute în perioada comunistă.
Opinia criticului
„Senzaţia principală pe care o lasă primul şi, din nefericire și dintr-o mare nedreptate, ultimul film al regizorului Alexandru Bocăneţ este de contact cu un univers pur, universul artiştilor privilegiaţi de soartă să rămână cu sufletul în preajma stării de graţie numită copilărie. (...) O senzaţie tonică, senină, luminoasă, reconfortantă. (...) Filmul pare făcut dintr-o joacă, dintr-o copilăreală frumoasă, din fantezie şi inspiraţie, făcut uşor, fără nici umbra unui efort. Trebuie să te uiţi foarte bine şi foarte îndeaproape ca să vezi câtă muncă grea se află sub joacă, câtă strădanie ascunde copilăreala, cât consum de inteligenţă a alimentat fantezia, câtă meserie bine stăpânită a sprijinit inspiraţia. Binecunoscuta marcă Alexandru Bocăneţ: profesionalism dublat de fantezie, fantezie sprijinită de inventivitate, niciodată obosite, o fantezie niciodată secată, şi talent şi bun gust şi inteligenţă. (Eva Sîrbu)

„Dacă Gloria nu cântă s-ar fi văzut înainte, aş fi putut spune cu o imensă bucurie: s-a născut un regizor de film; dincolo de amărăciunea subiectivă a acestui „dacă", este un adevăr obiectiv: un strălucit om de televiziune a demonstrat că poate fi cu egală strălucire om de cinema." (Călin Căliman)