Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismSpecial Issue (1977)

Ediţie specială (1977)

107 min. - Political Film - AG - 06.03.1978

Synopsis:

În anul 1939, Matei Olaru, ziarist la o publicație bucureșteană, este martorul întâmplător al arestării pe stradă a unei comuniste. Intervine în apărarea tinerei, care reușește să scape, și este arestat în locul ei. El este obligat de Siguranță să o caute pe femeia dispărută.

Director: Mircea Daneliuc

Writer: Beno Meirovici, Mircea Daneliuc

Stars: Ștefan Iordache, Ioana Crăciunescu, Costel Constantin


Photo Gallery:


Browse the entire gallery

Casting:

Ştefan Iordache Matei Olaru
Ioana Crăciunescu Ada
Costel Constantin Ştefan
Browse the entire cast and crew

Produced By

Casa de filme Unu

Production info

Filmări 01.09.– 16.12.1976 în București. Cheltuieli de producție 4.435.000 lei.
Cinemascop, color, 12 acte, 2919 m.

Distributors

Româniafilm

Festivals, Awards

  1. 1978 - ACIN - Premiile pentru regie, interpretare masculină (Ştefan Iordache), decoruri, montaj. Diplomă de onoare (Ioana Crăciunescu)
    1978 - Costineşti - Premiile pentru regie, imagine, interpretare masculină (Ştefan Iordache).

Trivia

Opinia criticului
„În cinematografie, ca să ajungi o certitudine, trebuie să fii mai întâi o speranță, și mai întâi o promisiune. Mircea Daneliuc a ars etapele. La prima apariție, debutantul a dovedit brusc că este nu numai un artist personal, ci o personalitate. La a doua apariție, a provocat o reacție extrem de semnificativă; în mod simulat, cronicarii, chiar cei mai divergenți, au simțit nevoia situării pe o orbită mai largă, au simțit nevoia amplasării filmului într-o familie spirituală reprezentând o referință universală. (...) Cineva îl apropie de Front Page; altcineva citează ca punct de racord Z și Blow Up; altcineva îl conexează la Conversația; altcineva îl circumscrie unei arii marcată de Sacco și Vanzetti, Cadavre de lux. Alăturările, repet, sunt discutabile. Ceva este însă cert: ne aflăm în fața unei facturi de film conținând un puternic vaccin antiprovincial, natura acestui film este cultura. Ne aflăm în fața unui film cult.” (​Ecaterina Oproiu)

„Regizorul, în echipă cu un operator care are predilecția regiei de imagini – Florin Mihăilescu – și care nu se mulțumește să fotografieze un decor cu actori în el, nu s-a prea intimidat de toate capcanele mai mult sau mai puțin involuntare care l-ar fi putut cantona într-un schematism de situații și de tipuri. Un simț deosebit al narațiunii prin imagine, o știință a tensionării momentelor, o privire în adâncimea cadrului, dublată de o preocupare pentru contribuția pe care fiece element al lui o poate avea în compunerea atmosferei, un adevărat simț al ineditului cinematografic – toate aceste elemente care definesc talentul unui adevărat regizor, Mircea Daneliuc le dovedește cu prisosință.” (​Mircea Alexandrescu)

Special Issue (1977) - Photo