Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismNo Rest For The Old Lady (2021)

După 40 de zile (2021)

99 min. - Drama - AP 12 - 20.08.2021

Synopsis: This is Emil’s story, the man who doesn’t believe in ghosts, and his best friend, Titi. The plot unfolds in a remote hamlet, a place looking like a slice of heaven. However, the story begins at the 40-day memorial service for Smaranda, the late wife of Emil. Days pass by, and Emil realizes that Titi looks like his days are numbered. He wants to brighten him up, but nothing helps. That’s because 40 days after her death, Smaranda moves into Titi’s house and starts haunting him.

Director: Andrei Gruzsniczki

Writer: Andrei Gruzsniczki

Stars: Mircea Andreescu, Valer Dellakeza


Photo Gallery:

  • No Rest For The Old Lady (2021)
  • No Rest For The Old Lady (2021)
  • No Rest For The Old Lady (2021)

Browse the entire gallery

Casting:

Mircea Andreescu Emil
Valer Dellakeza Titi
Gabriel Spahiu
Browse the entire cast and crew

Produced By

AVVA MMIX Studio,
în coproducție cu Hai Hui Entertainment și Tangaj Production 
cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei

Production info

Cofinanțatori: Opel, Mediacom, B.V. McCannErickson, Propaganda Creative Services, Macromex, Publicis Groupe Media.
În colaborare cu Televiziunea Română, susținut deCEC Bank, Annabella, Pupa Milano, SkullFilms și Chainsaw Europe,
susținut de Societatea Română de Radiodifuziune

Storyline

Lungmetrajul are în centru prietenia dintre Emil Daravăț, un bătrân care nu crede în spirite, și Titi. În egală măsură o poveste de iubire, dar și drama unei prietenii. Acțiunea se petrece într-o comună din zona Olteniei. Locul pare un colț de rai locuit de oameni dintr-o bucată. Asta, la o primă vedere. Povestea începe la parastasul de 40 de zile al soției lui Emil, Smaranda. Titi, prietenul de o viață al lui Emil, pare profund mișcat de moartea ei. Timpul trece, iar Emil realizează că zilele lui Titi par a fi numărate. Se simte responsabil pentru viața lui Titi și vrea să-l resusciteze, parcă împotriva voinței acestuia. Dar niciun efort nu ajută. La 40 de zile după moartea ei, Smaranda pare să-l bântuie pe Titi. Este o poveste care vorbește, cu nuanțe de umor negru și mister, despre lupta pe care fiecare trebuie s-o ducă pentru a-l înțelege și accepta pe celălalt, într-o prietenie sau într-o poveste de iubire.

Trivia

  • Selecționat pe lista scurtă pentru Tian Tan Award la Bijing 2021.
Andrei Gruzsniczki despre film:
„Cei doi protagoniști reflectă cele două tipuri de cunoaștere - cunoașterea pozitivă, analitică, și cunoașterea intuitivă, cea care sporește misterul. În acest film am căutat să alcătuiesc un tip de cinema care observă și înregistrează fapte, acțiuni, experiențe de viață cotidiană, din perspectiva «luptei» care sfidează trecerea timpului. O luptă pentru supraviețuire de care suntem mai mult sau mai puțin conștienți. Spre deosebire de orice altă luptă, aceasta nu va fi vreodată câștigată. Dar, ca în orice luptă, se poate capitula sau continua până în pânzele albe, chiar dacă știm finalul. Și mesajul acestei povești este că, indiferent de greutăți, lupta merită dusă”.

No Rest For The Old Lady (2021) - Photo