Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismDacii liberi (2018)

Dacii liberi (2018)

62 min. - Documentary - - 31.05.2018

Synopsis: Care este adevărata identitate a poporului român? Cine suntem individual și colectiv? Dintre toate episoadele istoriei noastre, Dacia a devenit subiectul celor mai multe dezbateri, polemici și teorii, mai mult sau mai puțin fanteziste. 

Director: Andrei Gorgan, Monica Lăzurean-Gorgan

Writer: Andrei Gorgan, Monica Lăzurean-Gorgan

Stars:


Photo Gallery:

  • Dacii liberi (2018)
  • Dacii liberi (2018)
  • Dacii liberi (2018)
  • Dacii liberi (2018)

Browse the entire gallery

Casting:

Browse the entire cast and crew

Produced By

Manifest Film
Fundația Romania One

Festivals, Awards

  1. 2018 - FFIR - Audience Award

Storyline

Filmul aduce laolaltă viețuitorii unui sat dacic, un istoric și un arheolog - membrii unei trupe de reconstituire istorică, un grup de mistici daci, un organizator de proteste, administratorul sitului UNESCO Sarmisegetusa Regia și participanți la Congresele de Dacologie. Pe toți îi unește pasiunea comună pentru daci. Îi desparte însă viziunea diferită pe care fiecare dintre ei o are asupra unui episod istoric care devine, de la an la an, tot mai popular în România.

Trivia

Andrei Gorgan despre film:
„Nu cred că la români e vorba atât de o obsesie a originilor, cât de o obsesie a prezentului. Orice membru al unei comunități se auto validează și prin calitățile comunității din care face parte. Și cum despre daci se știe foarte puțin, e mai simplu să spui orice despre ei, decât să nu spui. Iar dacă un istoric spune "Dar nu există dovezi că a fost așa" i se poate răspunde, sec, cu "Dar nu există nici dovezi că nu ar fi fost așa." Ar fi suficient dacă aș ști că acest film i-a făcut pe unii dintre noi să înceapă să gândească puțin altfel.” 

Website

https://www.facebook.com/pg/daciiliberifilmul/posts/
Dacii liberi (2018) - Photo