Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismCrimă și pedeapsă (2017)

Crimă și pedeapsă (2017)

- Drama - - 24.11.2017

Synopsis: Dramatizare-adaptare a romanului scris de F.M.Dostoievski, realizată de Virgil Tănase și adaptată pentru televiziune de Jon Gostin.

Director: Jon Gostin

Writer: Virgil Tănase, Jon Gostin

Stars: Rareș Andrici


Photo Gallery:

  • Crimă și pedeapsă (2017)
  • Crimă și pedeapsă (2017)
  • Crimă și pedeapsă (2017)
  • Crimă și pedeapsă (2017)

Browse the entire gallery

Casting:

Raskolnikov
Crimă și pedeapsă (2017) Niculae Urs Porfiri
Svidrigailov
Browse the entire cast and crew

Produced By

Casa de producție TVR
co-producător O-Video România, Fundația Teatru Contemporan 
cu sprijinul Academiei Române - Direcția Patrimoniu

Storyline

O crimă odioasă a fost comisă. Porfiri Petrovici, judecător de instrucţie, bănuieşte un tânăr student la Drept, Rodion Romanîci Raskolnikov, care, în articolele sale, exaltă crima comisă în beneficiul unei cauze superioare. În loc să-l confrunte pe terenul juridic, vulgar şi nesemnificativ, care transformă ancheta într-un joc câştigat de cel mai abil în manipularea argumentelor, judecătorul îl conduce pe suspect spre acele zone ale conştiinţei, la fel de palpitante ca o intrigă poliţistă, unde crima este insuportabilă fiindcă distruge raţiunea de a fi a omului. Mai multe personaje gravitează în jurul acestui nucleu din care fiecare oferă o imagine edificatoare a dificultăţii de a trăi, toate aceste destine individuale deschizându-i lui Raskolnikov calea spre a-şi mărturisi crima. De la moartea unui beţiv care visează să fie iertat de Dumnezeu, la nebunia soţiei lui; de la pasiunea iubirii lui Svidrigailov, care sfârşeşte prin a se sinucide, la nenorocirea Soniei, obligată să se vândă pentru a-şi ajuta părinţii; de la exaltarea lui Raskolnikov, la aceea a surorii lui, care îl împuşcă pe bărbatul iubit tocmai fiindcă îl iubeşte; rar se mai găseşte în literatură un asemenea tablou al condiţiei umane, condiţie cu atât mai tragică cu cât este expresia neputinţei indivizilor de a trăi în concordanţă cu grăuntele de lumină care este în ei şi pe care ei îl consideră bunul lor cel mai de preţ. (Jon Gostin)

Trivia

F.M.Dostoievski despre ”Crimă și pedeapsă”:
“Are un om superior dreptul să înfăptuiască o crimă, dacă această crimă este în folosul întregii omeniri?”
Jon Gostin despre ”Crimă și pedeapsă”:
“Iată întrebarea care a generat în mintea genială a lui Dostoievski romanul “Crimă şi pedeapsă”; întrebare la care răspunde, din perspectiva prezentului, şi acest film, care se doreşte a fi o meditaţie asupra trecutului dar şi o reflecţie asupra viitorului nostru imediat.” 
Sorina Bălănescu despre adaptarea tv: 
“Dramatizarea- adaptare semnată de Virgil Tănase, pe care Jon Gostin şi-a aşezat proiectul, păstrează din scrierea originară liniile esenţiale ale intrigii, păstrând în scenele strâns dialogate fibra acţiunii primare, care îl are în prim-plan pe ciudatul Raskolnikov, precum şi pe Svidrigailov, dublul său.” 

 

Articles

Website

http://www.tvr.ro/crima-si-pedeapsa-de-f-m-dostoievski-regia-artistica-ion-gostin_20871.html#view
Crimă și pedeapsă (2017) - Photo