Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismBlack Buffalo Water (1970)

Apa ca un bivol negru (1970)

59 min. - Documentary - AG -

Synopsis: Documentar de lung metraj consacrat inundaţiilor catastrofale din 1970.

Director: Andrei Cătălin Băleanu, Dan Piţa, Micea Veroiu, Petre Bokor

Writer:

Stars:


Photo Gallery:

  • Black Buffalo Water (1970)
  • Black Buffalo Water (1970)

Browse the entire gallery

Casting:

Browse the entire cast and crew

Produced By

Studioul cinematografic "Bucureşti"

Production info

"Trecuseră vreo două săptămâni de la izbucnirea inundațiilor și ne-am dus la vărsarea apei, la Brăila. Se filmau episoade, fără structură și fără un minim de script, se improviza. Întâlneam oameni aflați în pericol, sau ulterior trecerii pericolului – iar oamenii, în astfel de situații, te impresionează, unii dintre ei vorbesc cu miez. Dar era important că ne apropiam de oameni adevărați, că vorbele le aparțineau și nu le îneca un comentator cu observațiile lui, cum se întâmpla cel mai adesea în documentarele de la Sahia. Până la urmă, Apa ca un bivol negru a fost pus la cutie și închis din motive ideologice." (Stere Gulea, Film Menu, 2013)

Distributors

Direcţia Difuzării Filmelor

Festivals, Awards

  1. 1971 - ACIN - Premiul "Opera Prima"
    1973 - Cannes - Rencontres internationales Film et Jeunesse - Diplomă de onoare

Trivia

  • Film dedicat "memoriei profesorului nostru Victor Iliu"
  • În revista Cinema nr. 6, iunie 1971 ca realizator este menţionat şi Yossuff Aidaby.
Opinia criticului
"Se poate spune că, aidoma lui Gente del Po al lui Michelangelo Antonioni şi Ossessione al lui Luchino Visconti, Apa ca un bivol negru denotă aceeaşi capacitate a imaginii de a retrasa drumul spre adevăr al cinematografului." (Titus Vîjeu)

O experienţă singulară
"Filmat pe viu, în tensiunea ascuţită a momentului, sub impulsul senzaţiilor, impresiilor imediate, încă nedecantate, filmul acesta e dictat de realitate, aş zice, şi scris cu un condei grav şi calm, care asociază exactitatea reportericească cu pasiunea reflecţiei, documentul crud cu vibraţia lirică, descrierea voit rece a faptului cu emoţia copleşitoare a confesiunii, constatarea cu implicarea. Apa ca un bivol negru mi se pare o experienţă singulară în contextul cinematografului nostru de până acum, şi o experienţă rodnică — încercarea de a transcrie o realitate găsită, încercarea de a restitui aparatului de filmat o demniate fundamentală — cea a mărturiei. Şi, nu mai puţin, acest film, izvorât din sensibilitatea autorilor lui la o tragedie colectivă, născut din conştiinţa nevoii lor de a fi prezenţi, acest film, pornit din inimă reprezintă un gest de angajare morală venit din partea celei mai tinere generaţii de cineaşti de la noi, dornică să respingă evazionismul şi vechile superstiţii locale, hotărâtă să vorbească despre viaţa celor în mijlocul cărora trăieşte, acum, aici. Să aplaudăm călduros acest început, acest semn de bun augur." (George Littera, Cinema nr. 6, iunie 1971)
 

Black Buffalo Water (1970) - Photo