Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism




Sabin Bălaşa


  • Animation filmmaker, Painter
  • Born: 17.06.1932 in Dobriceni (Olt)
  • Died: 01.04.2008 in Bucureşti

Absolvent al Liceului ”Frații Buzești” din Craiova (1950) și al Institutului de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" (promoţia 1955), clasa profesorilor Alexandru Ciucurencu, Octav Angheluță. "Bălaşa are un spaţiu natural predilect, utilizat până la repetitivitate: marea.

Ea constituie un loc al tuturor posibilităţilor devenirii umane, fie că, mărginită de un nisip negru, sumbru, dă naştere unor forme tentaculare care se rafinează în figura umană (Picătura, 1966), fie că e un simbol al constanţei în faţa trecerii timpului (Valul, 1968). Tot de preferinţa pentru spaţiul marin se leagă ideea amestecului regnurilor, specifică artistului; desprinderea omului de mineral (Oraşul, 1967; Odă, 1975) este faza incipientă a drumului său spre stele, într-un zbor perpetuu, când angelic, când tragic (Exodul spre lumină, 1979). Caleidoscopul reperelor culturale enumerate în acest din urmă film este un omagiu adus filiaţiei spirituale pe care artistul vrea să se înscrie dar, în acelaşi timp, e şi un „adio” pe care-l spune cinematografului. Itinerarul lui Bălaşa în lumea de celuloid a părut a fi o continuă testare a valenţelor cunoscute ale fantasticului său pictural, supuse probei dinamicii. Dat fiind că, după un început percutant, formula nu s-a diversificat, experimentul a rămas unul de laborator, marcat finalmente de acea suficienţă uneori conformistă, care va altera şi interesul general pentru pictura de şevalet a artistului." (Dinu Ioan Nicula, "Un istoric al animaţiei româneşti")


Trivia

  • Participă la Festivalul Internaţional al filmului de animaţie la Annency şi Oberhausen.
  • În 1969, participă la Festivalul internaţional al filmului de animaţie la Sidney şi Busto Arsizio.
  • Realizează picturile murale din Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” Iași - Sala Pașilor Pierduți (1968-1978).
  • Animația Exodul spre lumină a intrat în O scurtă poveste (episodul 1/8), o istorie a animației românești realizată de Dana Duma și Radu Igazsag la Fundația Arte Vizuale.
  • A fost înmormântat la Iași, în Cimitirul Eternitatea, așa cum a dorit. Se considera ”moldovean de origine oltean”.