Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism
Nicu Stan


  • Cinematographer, Director, Screenwriter
  • Born: 25.11.1931 in Constanţa (Constanţa)
  • Died: 24.08.1990 in Bucharest

Graduate of the Institute of Theatre and Film "I.L.Caragiale"  - Cinematography Department (year 1954).

După o scurtă ucenicie ca asistent de imagine şi cameraman la filmele Şi Ilie face sport, Alarmă în munţi şi Pasărea furtunii, semnează imaginea la câteva scurtmetraje printre care şi Toamna se numără.. de Mircea Mureşan. Tot alături de Mureşan va debuta în lungmetraj cu imaginea filmului Partea ta de vină, în 1961. După 20 de ani în care lucrează intens ca director de imagine, debutează în regie.
"Nicu Stan  a fost poate cel mai strălucit operator din generaţia noastră. Rigoare, talent, putere de muncă, într-un cuvânt un operator cu care orice regizor ar fi lucrat cu folos." (Manole Marcus).
"Dincolo de aspectul pur formal, arta vizuală a lui Nicu Stan este străbătută de o impresionantă tensiune vitală. (...) Fin observator al chipului omenesc, portretele sale respiră naturaleţe şi prospeţime, o linie credibilă de viaţă, iar coloritul în nuanţe tranşante, factura delicată a detaliilor semnificative, nobleţea luminii învăluitoare dau imaginii prestanţa virtuozităţii, vibraţia unei strune lirice de mare sensibilitate." (Constantin Pivniceru)
"La el totul era pasiune devoratore, nelinişte. Şi totuşi dădea linişte. În momentele tensionate, la filmări grele când intra în cadru scrutând lumina, văzând ceea ce numai el ştia să vadă, siguranţa şi profesionalismul lui desăvârşit aaduceau calm. Un calm aparte." (Marina Constantinescu)

Trivia

Nicu Stan despre sine însuşi: "Vârsta mi-o calculez în filme, nu în ani."