Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism
Irina Margareta Nistor


  • Actriță, promotor film
  • Born: 26.03.1957 in București
Absolventă a Facultății de Filologie a Universității București (1980). jurnalistă de film, producătoare de emisiuni TV și radio, promotor de film, directoarea Festivalului de Psihanaliză și Film „Ecranul și Divanul”. 

A dublat filme pentru Cinemateca Română și subtitrat pentru TVR. Din 1985 și până în 1989, lucrează ilegal la dublarea unor casete-pirat cu filme aduse din Occident, peste 5000 în total, fiind cel mai prolific traducător din fosta zonă comunistă a Europei. Docu-drama Chuck Norris versus Communism face referire la această perioadă.

Este membră în juriile celor mai importante festivaluri de cinema din România și invitată oficial la marile festivaluri internaționale de film – Cannes, Berlin, Namur, Londra, Veneția, Karlovy Vary, Montreux, Buenos Aires etc. –, de unde transmite corespondențe pentru radio, televiziune și presa scrisă. Comentează în direct din studiourile de televiziune Premiile Oscar, César, BAFTA, Cannes sau EMMY. 

Selecționer și director artistic la diverse festivaluri, ambasador al Serilor Filmului Românesc la Iași. În prezent scrie pentru blogul personal, intitulat „Vocea filmelor”, și realizează emisiuni, interviuri și comentarii (marca „Irina Margareta Nistor”) pentru canalul YouTube cu același nume). 
  read more

Known for:

2014

Festivals / Awards

Filmography

Actriță

critic

2023

frizerița

2021

2017

2014

Articles & Interviews