Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismPremianții anului 2020


    Anul 2020 rămâne în istorie drept momentul de stop-cadru din cinematografie. Criza generată de virusul COVID 19 a închis cinematografele, sălile de spectacol, platourile de filmare. O scurtă perioadă de relaxare a permis organizarea, cu mari eforturi, a Galei Premiilor Gopo, Galei Premiilor UCIN, Transilvania International Film Festival, Astra Film Festival, One World Romania, Les Films de Cannes à Bucarest. Celelalte evenimente s-au desfășurat online sau la televiziune. Toată breasla a căutat formule neobișnuite de manifestare.
     La Gomera, filmul lui Corneliu Porumboiu, a adunat cele mai multe premii naționale.
     Două documentare au luat caimacul premiilor internaționale – Acasă / My Home, realizat de Radu Ciorniciuc, și colectiv, realizat de Alexander Nanau, propunerea României la premiile Oscar 2021.
Mai multe producții românești au impresionat la festivalurile internaționale, dar nu au ajuns la publicul de acasă, premierele fiind amânate pentru 2021.
     Așteptatul film Malmkrog, al lui Cristi Puiu, a primit Premiul pentru regie la Berlinale - secțiunea Encounters, Premiile pentru Cel maibun film și Cel mai bun scenariu la Sevilla și este pe locul 4 în lista celor mai bune filme din 2020 la Cahiers du Cinema.
     Călătoria fantastică a Maronei, regizat de Anca Damian, Mia își așteaptă răzbunarea, regizat de Bogdan Theodor Olteanu, Neidentificat, regizat de Bogdan George Apetri, sau Spiral, regizat de Cecilia Felméri, au fost premiate la festivalurile internaționale din acest an.
     Cu speranța că în 2021 vom avea vremuri mai bune pentru film, știm că răbdarea noastră de spectatori va fi răsplătită.
La pagina Cineaști avem panoul premiaților din 2020, așezați în ordine alfabetică, cu link la pagina dedicată fiecărui cinest, unde sunt menționate premiile. 


Opinii:
Mai multe articole: