Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismÎncepe Anim’est 2014!


Gala din această seară de la Cinema Studio deschide seria de evenimente Anim’est (3-12 octombrie), care au loc la Cinema Elvira Popescu, Studio şi Re:Animation Hub Carol 53.

     Anim’est este mai mult decât Festivalul Internaţional de Film de Animaţie, este o mişcare de revigorare a animaţiei româneşti. De mai mulţi ani, Fundaţia Este’n’est, organizatorul festivalului, realizează Animation Worksheep, un atelier de pregătire pentru tineri. Mulţi dintre ei lucrează deja în studiouri de animaţie din străinătate, iar alţii se întorc în festival cu filme. La ediţia 2014 sunt înscrise 18 scurtmetraje româneşti. 
Foşti absolvenţi ai Animation Worksheep au venit cu cele mai noi proiecte: Ana Maria Lemnaru înscrie animaţia stop motion Bread, după participarea din 2012 cu A fost odată un copil. Valeriu Căliman revine, după Legacy (2010), cu scurtmetrajul 2D digital Cum s-a inventat... Corin Iftodi participă cu 3D Robot Love, după Mobilfonul din 2012, iar Laurenţiu Popa revine, după prezenţa din 2013 cu Priveghiul, cu o nouă animaţie, Viu, o interpretare a poeziei Tangentă, scrisă de Eugène Guillevic. 
Alte prezenţe în competiţia românească de anul acesta sunt realzatori de animaţie cu filmografie serioasă. Andrei Sopon înscria, anul trecut, Becoming, singurul film ce concura atât în competiţia naţională, cât şi în Balkanimation, iar la ediţia din 2014 participă cu CHI-KEN, o animaţie 2D cadru cu cadru despre un erou atipic ce pătrunde într-un templu magic pentru a recupera un obiect misterios. Klára Balázs înscrie anul acesta Corpo, o animaţie despre descoperirea trupului şi convenţiile sociale presante, după participarea din 2011 cu Dansul.  
Andreia Dobrotă are deja o istorie bogată de participări la ediţii anterioare ale festivalului: după Moits, selectat în competiţia de Videoclip & Advertising în 2009, şi scurtmetrajele Mad World (2010) şi Unarte (2012), anul acesta revine cu Get Happy or Get Out, o poveste animată despre D, unul dintre ultimii oameni trişti dintr-o lume de oameni fericiţi. După Uşor poate oricine, povestea animată a proiectului Tăşuleasa Social, vizionată în premieră în cadrul competiţiei naţionale la Anim'est în 2012, Paul Mureşan înscrie Pui de somn, o animaţie 2D ce invită publicul la o călătorie spre locul de joacă ascuns al minţii. 
Seria producţiilor româneşti e completată de o proiecţie specială în afara competiţiei: Obeliscul, în regia lui Ion Truică, un senior al animaţiei româneşti, cu scenariul semnat împreună cu Laurenţiu Damian
Câştigătorul Premiului pentru Cel mai Bun Film Românesc, oferit de Institutul Cultural Român, va fi decis de un juriu alcătuit din Laurenţiu Damian, Lana Taknosa Nikolic, profesor şi coordonator de studenţi la prestigioasa şcoală Animation Workshop şi Yiorgos Tsangaris, director artistic al festivalului Animafest Cyprus şi profesor de arte frumoase la Universitatea din Nicosia. 
Competiţia românească va fi proiectată miercuri, 8 octombrie, de la ora 20.30,
şi în reluare joi, 9 octombrie, de la ora 14.30, la Cinema Elvira Popescu. Intrare cu bilet. 
Scurtmetrajele selectate:  
Lumen Ambrosia - regia Adrian Manolescu 
Bread – regia Ana-Maria Lemnaru 
Corpo / Bodies - regia Klara Balazs  
The Space Boy and Space Dog - regia Andrei Nicolae  
Cum s-a inventat… / How it was invented - regia Valeriu Căliman 
Get Happy or Get Out – regia Andreia Dobrotă 
A szegénylegény és a kígyó / The Poor Boy and the Snake / Copilul cel sărac şi şarpele - regia Búzás Anna 
Povestea drumului / Story of the Road  - regia Nina Mihăilă 
Pui de somn / Baby Nap – regia Paul Mureşan 
Robot Love – regia Codrin Iftodi 
Lepkegyűjtő / The Butterfly Collector / Colecţionarul de fluturi – regia Nagy Orsolya 
Lucky – regia Alexandra Botău 
Scindare / Splitting (up) – regia Cristina Crişu 
Chi-ken – regia Andrei Sopon 
The Silver Wolf / Lupul argintiu – regia Daniel Djamo 
Cum s’a făcut lumea /How the World Was Made – regia Maria Brudaşcă 
Viu / Alive – regia Laurenţiu Popa 
The Never Presence – regia Mircea Purdea 
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei pan europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n'est, cu sprijin de la Uniunea Cineaştilor din România, Centrul Naţional al Cinematografiei şi Ministerul Culturii. Re:animator: Jameson şi partenerii: Groupama Asigurări, Opel, Avis, HBO, SeniorHyper, Noumax, F64, Ogilvy, Mindshare, Bucate pe Roate, Romania Casting Call, Idilis, DJ Superstore, Les Ateliers Nomades. 
Detalii: www.animest.ro / facebook

 

Cuvinte cheie: animation worksheep, animest 2014, gala deschidere cinema studio, ion truica, laurentiu damian, obeliscul

Opinii: