Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismLucian Pintilie, invitatul special al Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară


Joi, 28 august, la Divan Film Festival, în Portul Cultural Cetate, a avut loc o proiecţie aniversară a filmului regizat de Lucian Pintilie, O vară de neuitat (1994), de la a cărui realizare s-au împlinit 20 de ani.

Regizorul a participat la vizionare, fiind însoţit de Marie France-Ionesco, fiica dramaturgului Eugène Ionesco. Proiecţia a fost urmată de un concert Ioan Gyuri Pascu, care interpretează în filmul lui Pintilie rolul lui Petco, liderul neproclamat al ţăranilor bulgari. 
În programul din 29 august sunt un spectacol culinar, susţinut de Mircea Groza, iar de la ora 18.00 este proiecţia cu Usturoi, primul film independent realizat cu voluntari. Mircea Groza, care îşi interpretează propriul rol de bucătar în film, şi actriţa Elena Ivanca sunt prezenţi la Divan. 
De la ora 21.00 este programat lungmetrajul lui Nikos Grammatikos, Regele/ O vasilias. Filmul este o încercare de explorare a satului grecesc prin intermediul unui tânăr care vrea să o ia de la capăt, după ce a renunţat la droguri. 
Sâmbătă, 30 august, dimineaţa este dedicată filmelor de animaţie şi documentarelor vechi româneşti, realizate între 1928 şi 1986. După-amiază este programat documentarul lui Pavo Marinković, Ocupaţia, a 27-a imagine/ Occupation, the 27th Picture. Filmul lui Pavo Marinković a fost realizat în 2013 şi este un documentar-portret al lui Lordan Zafranović, cineastul croat care, după căderea regimului comunist, devine dintr-un răsfăţat al regimului un trădător respins de breaslă şi constrâns să se stabilească în Cehia. Documentarul lui Pavo Marinković introduce proiecţia din seara de gală cu Occupation in 26 Pictures/ Okupacija u 26 slika, filmul care a dus la auto-exilul lui Lordan Zafranović în Cehia. 
Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie “Mircea Dinescu”, cu sprijinul  TV 1000 şi în parteneriat cu CNC, ICR, Primăria Craiova, Consiliul Judeţean Dolj, Asociaţia Craiova Capitală Culturală Europeană.
Detalii: facebook

Cuvinte cheie: divanul degustatorilor de film si arta culinara, divanul din portul cetate, eroi si antieroi din balcani, lucian pintilie, mircea dinescu

Opinii: