Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismRoxana Andrei: “Îmi iau poveştile din propriul meu dulap”


     Abia a terminat studiile la UNATC Regie de film, dar numele îi apare pe multe credite de final. Roxana Andrei este o persoană energică, vorbeşte mult şi coerent, e pasionată de tot ce e legat de platoul de filmare - de la poveste la montaj.

     Cele două scurtmetraje pe care le-a făcut în şcoală - Tati şi Marţi - au un parcurs festivalier impresionant, pentru că, spune ea, “vreau să le vadă cât mai mulţi oameni”. Scenariul pentru Tati e scris împreună cu Roxana Mocanu şi surprinde un moment tensionat între un tată şi fiica adolescentă, interpretaţi de Maria Mitu şi Vitalie Bichir. Toată echipa e alcătuită din colegii de la UNATC, iar într-un rol secundar apare Anghel Damian, colegul lor de la Actorie.Marţi e un scurtmetraj scris şi regizat de Roxana Andrei. Are un singur personaj, interpretat de Constantin Cojocaru, şi porneşte de la o întâmplare reală - un bătrân aude la radio că se organizează proteste în toată ţara şi pleacă şi el la oraş, unde constată că e singurul protestatar. Are o pancartă pe care scrie Libertate şi o privire crâncenă. Marţi a primit Premiul publicului la Sarajevo Cocktail Film şi a fost selectat la Festivalul de Film de la Nancy.     Prima colaborare cu regizorul Millo Simulov este Kiddo, un film interactiv, care oferă variante de final, votate de public. Cu acest film, Roxana iese din “coconul” statutului de student şi intră în realitatea unui film independent. În doi ani, munceşte ca regizor secund la Déjà vu, regia Dan Chişu, Planşa, regia Gheorghe Andrei, Bucureşti Non Stop, regia Dan Chişu. Între timp, scrie şi filmează scurtmetrajul About Love, parte a trilogiei About…         
     Roxana are şi studii de jurnalism, îi place să scrie, aşa că are un blog, colaborează la diferite jurnale on line şi construieşte poveşti. Profesorii de la Regie de film - Copel Moscu, Napoleon Toader şi Paul Negoescu - au învăţat-o să-şi selecteze ideile, să caute “în propriul dulap”, să aducă într-un film ceea ce o reprezintă. La câtă energie şi creativitate are, sigur o găsim mereu pe un platou de filmare. Acum participă la realizarea unui videoclip al trupei Les Elephantes Bizzares, regizat de Millo Simulov. Colaborează cu mai multe case de producţie – Spider, Sector 7, Diud Film, DaKino – şi a înfiinţat Edo Film, împreună cu alţi doi colegi de facultate. Participă, alături de alţi tineri artişti, “visual storytellers”, cum se autodenumesc, la proiectul  www.zazenkraftmark.com, care a organizat Festivalul Cinepolitica.Între proiectele cinematografice, Roxana este manager social media, căci pasiunea pentru film nu este întotdeauna aducătoare de bani.

 


    


Cuvinte cheie: marti, plansa, roxana andrei, scurtmetraj, tati

Opinii: