Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului din România – 9 octombrie


     În seara zilei de 8 octombrie 2020, ICR Tel Aviv a marcat Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului din România, printr-un eveniment organizat sub egida Ambasadei României în Israel, în colaborare cu A.M.I.R. (Organizația Israelienilor Originari din România) și Teatrul Karov din Tel Aviv. Evenimentul a constat în punerea în scenă și difuzarea în premieră, pe pagina de Facebook și canalul oficial de YouTube al ICR Tel Aviv, a piesei „Ultima ţigară a lui Fondane”, de Cătălin Mihuleac, care descrie ultimele ore din viața poetului român de origine evreiască Benjamin Fondane (Fundoianu), pe numele său real Benjamin Wechsler. Discuțiile imaginare ale lui Fondane cu stafia unchiului său, dr. A. Steuerman, decedat cu decenii în urmă, sunt învăluite metaforic în norii ultimei țigări fumate de Fondane, înainte de execuția sa de la Auschwitz.
     De asemenea, în perioada 10-12 octombrie 2020, ICR Tel Aviv organizează o serie de proiecții online ale documentarului Gesturi de rezistență, în colaborare cu platforma „Viitorul Memoriei”, fondată de Olga Ștefan. Gesturi de rezistență este un film documentar, realizat de Olga Ștefan, cu aportul Bratislava Policy Institute și Post Belum. Filmul prezintă atât imagini de arhivă ale mișcărilor de protest și ale actelor individuale de solidaritate de astăzi, cât și mărturii ale protagoniștilor, materiale de arhivă și opere de artă antifascistă.
Comemorată anual, Ziua Națională a Victimelor Holocaustului din România – 9 octombrie - aduce în conștiința publică evenimentele din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, care au schimbat în mod tragic viețile membrilor comunităților evreiești și rome din România acelei perioade.
Detalii: icr.ro
 

 
 
(11.10.2020)

Tags: gesturi de rezistenta documentar, icr tel aviv, olga stefan, ulttima tigara a lui fondane, ziua nationala a victimelor holocaustului din romania

Comments: