Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



„Ziua de Aur” la Les Films de Cannes à Bucarest


     Ziua de Aur, devenită tradiție la Les Films de Cannes à Bucarest, oferă spectatorilor bucureșteni ocazia unică de a urmări în aceeași zi, unul după celălalt, filmele care au câștigat marile premii în competițiile celor mai prestigioase festivaluri de film din lume: Berlin, Cannes și Veneția.
     Ziua de Aur, prezentată de Renault, va avea loc duminică, 28 octombrie, când vor fi proiectate, în această ordine, filmele: Nu mă atinge-mă/Touch Me Not, de Adina Pintilie, câștigătorul Ursului de Aur la Berlin, Shoplifters, de Hirokazu Kore-eda, câștigătorul Palme d'Or la Cannes și Roma, de Alfonso Cuarón, câștigătorul Leului de Aur la Veneția.
     Proiecțiile vor avea loc la Cinema PRO - Touch Me Not, la Cinema Elvire Popesco - Shoplifters și la Băneasa Grand Cinema & More - Roma. Filmul realizat de Alfonso Cuarón a fost filmat pe peliculă de 65 mm, în format 4K și mixat în condiții tehnologice Dolby Atmos, și este dorința regizorului ca filmul să fie proiectat doar în acest format. Prin urmare, va fi prezentat în cea mai performantă sală de acest fel din România, sala Grand Ultra de la Băneasa Grand Cinema & More.
     Roma marchează întoarcerea lui Alfonso Cuarón acasă, în Mexic, și este totodată văzut ca cel mai personal film al regizorului, fiind inspirat de poveștile femeilor din copilăria sa. Filmul nu va ajunge pe marile ecrane din România, proiecția din cadrul festivalului fiind un eveniment unic, realizat cu permisiunea expresă a realizatorului și producătorilor, în semn de respect pentru Les Films de Cannes à Bucarest.
     „Un film care îți pătrunde pe nesimțite în suflet și te cucerește” (The Telegraph), Shoplifters, cel mai recent film al regizorului coreean Kore-eda, câștigătorul Palme d'Or de anul acesta, este povestea unei familii de hoți mărunți care găsesc o fetiță abandonată și decid să o crească ca și cum ar fi copilul lor. Filmul va intra în cinematografe pe 26 octombrie, distribuit de Independența Film.
     La granița fluidă dintre realitate și ficțiune, Nu mă atinge-mă, debutul în lungmetraj al Adinei Pintilie, câștigător al Ursului de Aur și al premiului pentru cel mai bun debut la Berlin, vorbește despre nevoia de contact uman și teama de intimitate, despre cum putem iubi fără să ne pierdem pe noi înșine. În România filmul va fi lansat în cinematografe începând cu ianuarie 2019, proiecția de la Les Films de Cannes à Bucarest fiind o ocazie specială de a vedea filmul pe marile ecrane anul acesta.
     Ediția 2018 a Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc între 19 și 28 octombrie la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union și Băneasa Grand Cinema & More.
     Detalii: filmedefestival.ro
 
(01.10.2018)

Tags: adina pintilie, alfonso cuaron, les films de cannes a bucarest 2018, nu ma atinge-ma film, roma film, shoplifters film

Comments: