Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Zilele Filmului German, între 21 și 27 noiembrie 2019


     Cele mai noi producții germane vin la București la cea de-a 14-a ediție a ZILELOR FILMULUI GERMAN. Organizat de Goethe-Institut, evenimentul va avea loc între 21 și 27 noiembrie la București și va fi găzduit, pentru al doilea an consecutiv, de Cinema Elvire Popesco din cadrul Institutului Francez.
     Ediția de anul acesta aduce 12 filme regizate de șase regizori și șase regizoare. Egalitate totală, pur întâmplătoare așa cum spune Andrei Șendrea, selecționerul de anul acesta. Andrei este scenarist și critic de film, a absolvit UNATC în 2015 și de atunci a lucrat pentru diferite publicații din presa scrisă și în televiziune.
     „Avem o ediție eclectică, dar nu una în care am căutat să satisfac toate gusturile, cât mai degrabă una în care am încercat să mă apropii de un spectator ideal. Un spectator pe care să-l conving (filmul să-l convingă) să revină la ZFG în fiecare seară pentru a primi ceva nou, nu o altă variantă a unei teme favorite. Un spectator pasionat de film sau măcar destul de curios, pe care filmul să îl agațe doar prin mijloacele cinematografice. Nu printr-o «poveste adevărată» (deși avem și din acestea), nu printr-o temă socială la modă (există și asta), nu prin strălucirea premiilor de la Berlinală (bifat și aici)”, spune Andrei Șendrea.
     Filmul de deschidere #ZFG14 este Systemsprenger/Copilul-problemă, propunerea Germaniei la Premiile Oscar în 2020. Filmul regizat de Nora Fingscheidt a avut premiera internațională în competiția de anul acesta de la Berlin, unde a fost distins cu Ursul de Argint – Premiul Alfred Bauer. Bernadette sau Beni, cum dorește să i se spună, o fată delicată, dar plină de energie, este ceea ce se numește un copil-problemă (systemcrasher). Așa li se spune copiilor cu predispoziție de a încălca radical orice regulă și de a nega cu consecvență orice structură, copii care ajung să străbată pas cu pas toate filtrele sistemului german de protecție a copiilor și adolescenților. Fetița de nouă ani reușește să scape rapid din orice loc în care sistemul o plasează. Pentru că exact asta își dorește – să se întoarcă cât mai repede la mama ei, o femeie copleșită de imprevizibilitatea propriei fiice.
     „Sunt mândră să fi ajuns la cea de-a 14 ediție a ZILELOR FILMULUI GERMAN. Ați spune că e ușor după atâția ani însă, de fiecare dată, apar alte și alte dificultăți. Mă bucur însă că, cel puțin până acum, am reușit să găsim soluții și că prezența în număr mare a publicului la proiecțiile noastre ne confirmă de fiecare dată necesitatea acestui eveniment”, a spus Marina Neacșu, Coordonator Proiecte Culturale Goethe-Institut.
     Continuând obiceiul început anul trecut, organizatorii au ascuns în oraș 14 plicuri cu bilete la film. Fiecare plic conține câte două bilete la un film din program, tot ce trebuie să faceți este să le găsiți. Le veți recunoaște ușor, sunt galbene și sunt personalizate cu vizualul de anul acesta.
     Pentru indicii, urmăriți pagina de Facebook a festivalului.
(05.11.2019)

Tags: andrei sendrea, copilul problema, copilul problema film, institutul cultural german goethe, zilele filmului german bucuresti

Comments: