Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Zilele Filmului German anunță selecția celei de-a 13-a ediții


     Programul de filme al celei de-a 13-a ediții a Zilelor Filmului German (23-29 noiembrie) se adresează deopotrivă publicului larg și cinefililor obișnuiți cu selecțiile festivaliere: „aș putea să spun că e ceva pentru fiecare persoană dornică să vadă un film cu ochii și cu inima deschisă”, ne spune Boglarka Nagy – curatoarea programului de anul acesta.
     „Am strâns laolaltă filme în care m-am putut regăsi din motive foarte diferite: convingerea mea că actul artistic este un act responsabil – chiar și când este extrem de jucăuș; că anumite alegeri îți schimbă viața în mod radical și este bine ca aceste alegeri să fie asumate chiar dacă aduc cu ele o perioadă de nesiguranță; frumusețea firescului și a profunzimii trăirilor umane; încercarea de a integra tehnologia modernă în viața de zi cu zi în așa fel încât să se evite dependența; digitalul ca posibilă cale de evadare către un univers ideal sau pur și simplu paralel. La toate acestea se adaugă și o sensibilitate pentru spiritul francez, imposibil de renegat după 9 ani bogați în cultură petrecuți la Institutul Francez. Juxtapunerea filmelor a fost un joc aparte: Transit cu Zentralflughafen THF, fiindcă ambele vorbesc de (e)migrare? 3 Tage in Quiberon cu Beuys ca să combin portretele de artiști? Sau să rămân la considerente legate de premii, gen, stilistică? Într-un sfârșit am rămas la tematici libere care să permită perspective diferite asupra aceleiași probleme. Familii, legătura Franței cu Germania, istorie și istorii – într-o ordine care nu permite plictisul și are zilnic ceva neașteptat”, mai spune Boglarka Nagy
     După proiecția filmului Transit în deschiderea festivalului, a doua zi ne aduce „față-n față cu FAMILIILE NOASTRE NEBUNE, în momente de criză care se depășesc (sau nu) cu înțelegere și deschidere. Titlurile propuse sunt filme de familie într-un sens foarte larg al cuvântului, viziunile a două regizoare, Isa Prahl și Sonja Kröner, cu o sensibilitate pentru viața tinerilor. 1000 Arten den Regen zu beschreiben/1000 de feluri de a descrie ploaia ne prezintă un caz de «Hikikomori», fenomen răspândit în Japonia și tot mai mult în Europa Occidentală, caracterizat de izolarea tinerilor, adolescenților care în mod neașteptat se hotărăsc să se închidă în cameră și într-o lume virtuală. [...] Am ales Sommerhäuser/Case de vacanță, fiindcă am recunoscut în acest film de debut umorul negru pe care l-am îndrăgit în teatrul și literatura germană. Punctul de plecare e obișnuit, o reuniune de familie cu ocazia unui deces, o ocazie excelentă însă pentru Sonja Kröner de a observa intrigile și secretele oamenilor și jocul copiilor care, din întâmplare, dezvăluie adevăruri cutremurătoare”, explică Boglarka Nagy.
     Ziua de duminică - THE FRENCH CONNECTION - pune în prim plan coproducțiile franco-germane cele mai de succes ale anului, două filme care au făcut parte din Competiția Oficială la Berlinale în 2018 –  Transit și 3 Tage in Quiberon/Trei zile în Quiberon.
     STAREA ARTEI – (A?)POLITICĂ este ziua a patra de festival. În cadrul acestui program pot fi văzute documentarul Beuys (regia Andres Veiel), despre artistul vizual de origine germană Joseph Beuys, și Der lange Sommer der Theorie/Lunga vară a teoriei al lui Irene von Alberti – un act feminist, dar în același timp un film care pune în dezbatere directă prin cele trei personaje, trei artiste, tot ce afectează viața (artiștilor, dar nu numai) în orașele mari.
     QUO VADIS?, programat marți, include filme documentare ce dezbat alegerile pe care le facem și care ajung să ne schimbe viața pentru totdeauna. Filmele din această secțiune sunt The Best Thing You Can Do With Your Life/Cel mai bun lucru pe care îl poți face cu viața ta și Zentralflughafen THF/Aeroportul central THF.
     În cadrul secțiunii POVEȘTI DE DRAGOSTE NEAȘTEPTATE rulează Blind und hässlich/Oarba și urâtul și Printre rafturi/In den Gängen.
     UNUL ÎMPOTRIVA TUTUROR SAU UNUL PENTRU TOȚI, ultima zi de festival aduce publicului două filme plasate în fosta Republică Deomocrată Germană – Windspiel/Clopoței de vânt și Gundermann.
     Cea de-a 13-a ediție a ZILELOR FILMULUI GERMAN este organizată de Goethe-Institut și se va desfășura la Cinema Elvire Popesco din București între 23 și 29 noiembrie.
     Detalii: Zilele Filmului German FB
(12.11.2018)

Tags: boglarka nagy, cinema elvira popescu, festival de film, goethe institute, zilele filmului german 2018

Comments: