Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Vreau să știu de ce am aripi


     Aflat la al doilea său film ca regizor, (ex-)operatorul Nicu Stan pornește — ca și în cazul precedentului: Un echipaj pentru Singapore — tot de la un scenariu al lui Ioan Grigorescu... Iată, deci, un „tandem” artistic care se anunță de durată — câștigul, previzibil în timp, putând fi întrevăzut de pe acum: povești simple, dar corect articulate dramaturgic, pigmentarea „adevărului de viață” cu elemente de „spectaculos” (eroii au meserii cum: căpitan de vapor, căpitan de avion), buna dozare a efectelor („melo” și „educative” — în egală măsură urmărite), centrarea acțiunii în jurul unui personaj-cheie etc. Ca în cazul oricărui „cuplu cu vechime”, simbioza scenarist-regizor comportă și riscuri: obișnuiți unul cu celălalt, partenerii ajung să se înțeleagă într-un limbaj care e „numai al lor” — încifrând sensuri lor limpezi, dar străine celorlalți, sau, dimpotrivă (printr-un paradox care e întotdeauna al excesivității), deconspirând prin fapte ceea ce ascund în vorbă.
     Cândva, vorbind despre un alt film românesc, îmi exprimam părerea că nu prezintă interes — nici artistic, nici psihologic — acea „dramă a copilului” care nu se vede implicată (integrată) unei „drame a adulților” (a părinților, de obicei — părinții fiind, nu-i așa, adulții cei mai apropiați copilului)... Privit din acest punct de vedere, noul film al lui Nicu Stan este mai mult decât interesant: marcat de absența tatălui (comandat de aeronavă, cum spuneam, mai tot timpul „în cursă”) și de tăcerile mamei (remarcabilă sugestie: cât de mult ne închide în tăcere absența celui drag), copilul (un băiat de 12 ani — precoce: prin „dotare”, dar și prin forța împrejurărilor) își „chestionează” mama asupra unui trecut mai mult sau mai puțin apropiat — trecut în care bănuie el că s-a produs ruptura dintre părinții săi... Precoce, dar tot copil, băiatul urmărește o confirmare — dar, simțim clar acest lucru, ar vrea (din toată inima) o infirmare a bănuielilor sale (interpretul, ales — și condus cu mână sigură — de Nicu Stan, se numește Cristian Șofron)... Interesantă, din punct de vedere cinematografic, mi s-a părut și modalitatea aleasă de regizor pentru a „ilustra” acest dialog: răspunsurile, când laconice, când ocolitoare, ale mamei, sunt dublate de (uneori, cam lungi) flash-back-uri care spun spectatorului mai mult decât vorbele schimbate între cei doi (există, chiar, un moment sau două în care amintirile celor doi se suprapun, sunt quasi-identice: semn că amândoi se gândeau la același lucru, semn că băiatul e „aproape sigur” în ceea ce bănuie).
     Când, însă, în „scenă” apare și tatăl, tonalitatea filmului se schimbă: o „găselniță” (un artificiu de dramaturgie, de care regizorul uzează excesiv: printr-un talkie-walkie uitat deschis, băiatul aude confirmarea bănuielilor sale) face pur pleonastică partea a doua a filmului, destrămând începutul de rigoare estetică ce se-ncropise mai devreme... Păcat!
     Excesul de demonstrație poate fi întâlnit și la nivelul replicii; astfel, la un moment dat, tatăl (comandant de aeronavă, cum spuneam) spune despre fiu-său: „La vârsta lui, eu munceam!... Mă-ndoiesc foarte că un om de 40-45 de ani, cât are personajul, și cu o mamă profesoară de educație fizică, a fost nevoit să muncească la vârsta de 12 ani: mă-ndoiesc fie și numai pentru motivul că, prin 1952-1954, când presupun că personajul avea 12 ani, învățământul de șapte clase era obligatoriu... Dar, aruncată „în focul discuției”, o asemenea replică are (în intenția scenaristului, desigur) șanse de a mări „tensiunea” respectivei secvențe.
     N-aș vrea să închei, însă, fără a remarca apelul — pe care filmul îl face în „subtext” — la mai multă atenție în felul cum ne organizăm viața afectivă: a noastră și a copiilor noștri... De aici și concluzia că prezența unui asemenea film în „peisajul” cinematografic actual merită a fi salutată: cu atât mai mult cu cât zisul apel este „rostit” de actori ca Olga Tudorache, Valeria Seciu, Ovidiu Iuliu Moldovan.
 
 
(Săptămâna, 13 aprilie 1984)

Tags: cronica de film, nicolae ulieriu, nicu stan, vreau sa stiu de ce am aripi

Comments: