Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismVladimir Cosma a compus muzica pentru „Octav”


     Anul trecut, Vladimir Cosma a sărbătorit 50 de ani de carieră printr-un spectacol aniversar, conducând Orchestra Română de Tineret, la Palatul Congreselor din Paris.
     Vladimir Cosma, care a compus muzică de film pentru numeroase producții cinematografice și seriale TV, a compus și coloana sonoră a filmului Octav (regia Serge Ioan Celebidachi), ce va avea Premiera de Gală în această toamnă pe 4 octombrie, la Sala Palatului.
     „În Octav muzica are o importanță foarte mare, pentru că este un film despre amintiri, despre trecut, iar muzica poate să exprime sentimente precum dorul, nostalgia, veselia regăsirii unui prieten, pe care doar imaginea singură nu le poate oferi,” povestește Vladimir Cosma.
     Într-un interviu acordat publicației „Le Monde”, compozitorul român spunea despre muzica de film: „Alegerea mea a fost să nu fac o muzică prea descriptivă. Vreau să subliniez culoarea filmului, nu să accentuez ceea ce se vede în imagine. Muzica este un cameleon. Ea este cea care preia culoarea imaginii, mai degrabă decât invers. Dacă pe o scenă de dragoste pui un andante dintr-un concert de Mozart, muzica devine romantică, în timp ce, într-un film de Hitchcock, cu un asasin care se apropie să omoare personajul, această muzică foarte dulce și lentă devine vicioasă”.
     Pentru creațiile sale artistice, Vladimir Cosma a fost onorat cu două Premii César, pentru cea mai bună muzică de film (Diva – 1982, Le Bal – 1984), alte distincții prestigioase precum și numeroase discuri de aur și de platină în toată lumea.
     Octav va avea lansarea oficială în cinematografe pe data de 6 octombrie 2017.
     Detalii: facebook
(18.07.2017)

Tags: compozitor muzica de film, cosma vladimir, octav film, serge ioan celebidachi

Comments: