Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismViitorul se întâmplă azi în proiecții VR și full-dome la AFF 2018


     O selecție de 28 de documentare imersive oferă audienței Festivalului Internațional Astra Film 2018 o incursiune inedită în viitor. Între 15 și 21 octombrie, în Domul amplasat în Piața Mare din Sibiu, publicul va putea trăi experiența contactului direct cu viitorul, prin 10 filme de nonficțiune realizate în realitate virtuală (VR) și 18 realizate pentru proiecție 360 de grade (full-dome). Secțiunea specială care le găzduiește, Viitorul e Azi, este dedicată noilor formate de documentar, realizate cu tehnologii inovatoare și a fost introdusă în programul Astra Film Festival din 2016.
     Un total de 10 filme vor fi prezentate în cadrul categoriei realitate virtuală (VR), dintre care 6 titluri sunt din colecția The Guardian VR, și anume Arctic 360, un tur-mărturie a consecințelor comportamentului uman asupra mediului arctic; Limbo/Purgatoriu, o experiență virtuală a ceea ce înseamnă așteptarea acordării azilului pentru un refugiat; The Joy of Frogs/Bucuria broaștelor, un documentar-360 despre sezonul împerecherii; The Party/Petrecerea, o ilustrare virtuală a autismului; Sea Prayer/Sea Prayer, animarea în VR a unei poveștii de Khaled Hosseini, inspirată de comemorarea a doi ani de la moartea micului refugiat sirian Alan Kurdi și First Impressions/Primele impresii, o minunată ilustrare în VR a experienței și interacțiunii cu lumea pe care le trăiește un nou-născut. Alte 3 producții reprezintă o selecție realizată împreună cu Diversion Cinema, creator de programe de realitate virtuală pentru festivaluri de film relevante precum cele de la Cannes, Veneția, Amsterdam, Dubai: The Real Thing/Viață adevărată, Bloodless/Lipsită de viață și Kobold. Acestora li se alătură în programul de VR o prezență românească, documentarul observațional Circus 360 de Dorin Moldoveanu, despre primul circ fără animale din București.
     Ediția AFF 2018 propune un program de 18 filme de nonficțiune realizate pentru proiecție full-dome, producții care explorează mistere ale științei (Faster Than Light/Mai repede decât lumina), ale Universului (Astronaut, Closer to the Stars/Mai aproape de stele, Oceans in Space/Oceane în spațiu), și aspecte mai puțin cunoscute despre planeta noastră și despre umanitate (Dynamic Earth/Pământul dinamic, Our Violent Planet/Planeta noastră violentă, The Mayans’ Cosmic Planners/Planificatorii cosmici ai orașelor mayașe, Sky on Fire/Cerul în flăcări). Noi modalități de a trăi experiențe artistice sunt oferite de lucrări mai abstracte, cum ar fi Stardancers’ Waltz/Vals printre stele, Contraluz/Contre-jour, After Cherenkov/După Cherenkov, Liminality/Liminalitate.
     Pentru generația tânară, programul full-dome al Astra Film Junior, festival care se desfășoară în cadrul AFF și se află anul acesta la a 10-a ediție, cuprinde filme despre Univers (The Secrets of Gravity/Secretele gravitației, We Are Stars/Suntem stele), despre natură (Life of Trees/Viața copacilor) și despre corpul uman (Amigos – Inside the Human Body/Amici – În interiorul corpului uman).
     Detalii: Astra Film Festival
(09.10.2018)

Tags: astra film festival 2018, festival de film documentar sibiu, full-dome sibiu, virtual reality

Comments: