Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



“Veronica” – cuvânt regizoral


     
     Veronica, al cărui titlu iniţial a fost «Traista cu poveţe», va fi un «muzical» inspirat din cele mai cunoscute fabule.
     Filmul se va supune deci normelor estetice ale genului, având o singură particularitate: eroii. Aceştia — vulpea, motanul, greierele, furnicile, corbul, şoarecii — vor fi interpretaţi de actori, dansatori şi cântăreţi îmbrăcaţi şi machiaţi corespunzător, pentru a sugera, cu farmec şi umor, trăsăturile caracteristice. Intrând în competiţie cu marile succese ale filmului muzical, pelicula va beneficia de elementele de bază ale spectacolului cinematografic de amploare: muzică modernă, coregrafie ingenioasă, decoruri şi costume sugestive, expresive, bogate în surprize coloristice, în inventivitate.
     Intenţia de a purta copiii într-o lume feerică, fantastică, în care Binele şi Răul se înfruntă direct, ambiţia de a sugera morala fără didacticism, trebuie susţinută de interpreţi cu haz, spontani şi stăpâni pe întreaga paletă a mijloacelor actoriceşti, de la mişcarea stilizată până la dans şi cântec. De aceea, pentru prima dată, actori cunoscuţi vor fi încercaţi în roluri mai puţin obişnuite, în speranţa că însăşi distribuirea lor va constitui un prilej de amuzament şi va asigura atmosfera de bună dispoziţie întregului spectacol. Astfel cred că Dem Rădulescu va face un Motan remarcabil, iar Florian Pittiş va reuşi să fixeze imaginea unui greiere vesel şi trist totodată. Acestora li se vor adăuga Margareta Pâslaru în rolul împărătesei Furnica, lon Tugearu în rolul Corbului, Marga Barbu în rolul Vulpii, George Mihăiţă în rolul şoricelului Aurică, şi bineînţeles fetiţa care o va interpreta pe Veronica. Tot pentru prima dată, figuraţia va fi într-adevăr specială: corpul de balet al Operei costumat în şoricei şi furnicuţe.
     Cred că un asemenea film este solicitat actualmente pe piaţa cinematografică naţională şi internaţională, atât ca «film de sală» cât şi ca serial TV, structura dramaturgică a filmului permiţând desprinderea a 5-7 serii. Deocamdată atât despre Veronica.
 
(Cinema nr. 5, mai 1972)

Tags: elisabeta bostan, pe platouri, veronica film

Comments: