Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



„Varză, cartofi și alți demoni”, proiectat la Festivalul de Film Românesc ProCult de la Roma


     Documentarul Varză, cartofi și alți demoni va fi proiectat în cadrul evenimentului organizat de Ambasada României în Republica Italiană și Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură cu prilejul lansării programului Decade of Family Farming, al Națiunilor Unite. Evenimentul va avea loc miercuri, 29 mai și va fi găzduit de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO). Proiecția documentarului va avea loc în prezența regizorului, Șerban Georgescu, care va împărtăși celor prezenți impresii culese prin obiectivul camerei de luat vederi despre succesele și eșecurile agriculturii de familie din România.
     Proiecția filmului deschide totodată săptămâna dedicată cinematografiei românești care se va desfășura la Roma, în perioada 6 - 9 iunie, în cadrul Romania Film Fest - a IX-a ediție a Festivalului de Film Românesc ProCult.
     Documentarul a avut premiera în 2016 la Dok Leipzig, iar un an mai târziu, în 2017, a fost desemnat Cel mai bun documentar de către Uniunea Cineaștilor din România (UCIN).
     Varză, cartofi și alți demoni îl invită pe privitor în Lungulețu, un sat din apropierea Bucureştiului, unde 1000 de agricultori așteaptă an de an în piața locală să își vândă cele peste 100.000 de tone de varză. La finalul zilei, au de ales între a vinde pe nimic sau a-şi îngropa recolta. Regizorul decide să petreacă un an în acest sat și să lucreze pământul cot la cot cu sătenii, încercând să înţeleagă de ce aceste familii de agricultori, aparent prosperi și cu şanse de a avea un trai bun, trăiesc pe datorie. Documentarul este o satiră a realităților curente din agricultura europeană, prezentate de regizor într-un stil specific românesc: „haz de necaz”.        
     Cel mai recent documentar al lui Șerban Georgescu, Jurnalul familiei -escu, va avea premiera la TIFF în 6 iunie 2019. Filmul face o radiografie a familiei tipice de români, pentru care granițele, etnia sau preferințele vestimentare și culinare diferite sunt tot atâtea motive care să o unească, nu să o dezbine. 
     Detalii: Varză, cartofi și alți demoni FB
 
(29.05.2019)

Tags: documentare romanesti, festivalul de film romanesc procult roma, organizatia pentru alimentatie si agricultura a natiunilor unite, serban georgescu, varza, cartofi si alti demoni film

Comments: