Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



”Un prinț și jumătate”, un nou film de Ana Lungu


     Căutarea iubirii și diferențele dintre așteptări și realitate au fost mereu temele unor romane și filme interesante pentru cititori și cinefili. Noul film al Anei Lungu, care este acum în cinematografe, este un demers ”în căutarea doamnei Bovary”, cum zice regizoarea. A scris scenariul împreună cu Iris Spiridon, care este regizoare de teatru, dar și-a asumat statutul de actriță pentru această poveste cu câteva trimiteri autobiografice.
     Un prinț și jumătate este povestea a trei prieteni, Marius (Manole), Iris (Spiridon) și István (Téglás), care locuiesc împreună și sunt parte din viața celorlalți. O tânără femeie singură, căreia i-a murit un iubit, un actor și un agent imobiliar divorțat, care se întâlnește rar cu fiica Sașa, stau în aceeași casă, care urmează să fie vândută. Personajele păstrează numele actorilor dintr-o întâmplare. În realitate, cei trei sunt foarte buni prieteni. Când au început filmările, Marius Manole uita numele personajului interpretat de Iris Spiridon și o chema cu numele din realitate. Regizoarea Ana Lungu a acceptat convenția, așa că aproape toate personajele au numele actorilor. Relația dintre cei trei a mai influențat o decizie, aceea de a le da actorilor tema secvenței, pe care ei să improvizeze. Doar în a doua parte, filmată în Covasna, scenariul a fost respectat cu rigurozitate. ”Suntem noi în acest moment al tinereții noastre și am vrut să păstrăm asta”, zice Iris Spiridon. Din distribuție fac parte și Emilian Oprea, regizorul Radu Afrim, Răzvan Mazilu, Răzvan Krem Alexe, George Gâdei, Sașa Berceanu.

     Pelicula este o realizare independentă, produsă de Anca Puiu pentru Mandragora, ca și celelalte filme regizate de Ana Lungu. Pentru că n-au avut finanțare, dar au vrut cu tot dinadinsul să-l facă, realizatorii au apelat la prieteni și susținere locală, în Covasna. Marius Manole, care acceptă foarte rar o colaborare la un film, a pus la bătaie propriile finanțe. Ana Lungu și Iris Spiridon au asigurat decorurile și costumele.
     László Mátray, actor la Teatrul din Sfântu Gheorghe, nu numai că a primit rolul, dar și-a pus la dispoziția echipei de filmare casa de vacanță și caii. Ana Lungu căuta o partitură pentru el, așa că László a devenit candidat la statul de prinț, la care visează Iris: frumos, deștept, care să o iubească și să o înțeleagă.
     Un alt prieten al proiectului este Răzvan Rădulescu, căruia i-a plăcut scenariul și formula diferită de narațiune cinematografică. Profesor de film la HfG Karlsruhe, a venit din Germania cu o echipă de studenți și o cameră de filmat să susțină echipa. Mare parte din filmările din Covasna sunt realizate cu ajutorul lor.
     Directorul de fotografie Luchian Ciobanu și monteuza Dana Bunescu au colaborat cu regizoarea în toate etapele realizării filmului. Aproape toată echipa a participat la proiecția de la Festivalul de Film de la Sarajevo.
     La conferința de presă de la Cinema ”Elvire Popesco” au participat regizoarea Ana Lungu, directorul de fotografie Luchin Ciobanu, actorii Iris Spiridon, Marius Manole, István Téglás.

Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu 

(6.09.2018)

Tags: ana lungu, iris spiridon, istvan teglas, luchian ciobanu, mandragora, marius manole, un print si jumatate film

Comments: