Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Un nou film românesc; erou - un „mercenar” din presa de scandal


     Cu titlul inițial „Bietul paparazzo”, filmul realizat de cunoscutul regizor Nicolae Mărgineanu, după un scenariu de Răsvan Popescu, se va prezenta la întâlnirea cu publicul românesc drept Faimosul paparazzo. Modificarea a fost făcută de autori la sugestia unor specialiști în psihologia publicului, acest lucru neafectând cu nimic, ba chiar întărind conotația ironică la adresa unui personaj extrem de incitant, care credem că va cuceri simpatia spectatorilor, nu doar din țară, ci și de pe alte meridiane.
     Moartea prințesei Diana a readus în atenția publicului și a mass-media profesia de paparazzo, fotograful angajat în dezvăluirea vieții publice și private a personajelor importante din diverse sfere.
     Cu ocazia lansării filmului, regizorul Nicolae Mărgineanu sublinia importanța contribuției financiare a unor sponsori din afara sistemului cinematografiei de stat. Astfel, filmul are drept principali producători Agerfilm, Societatea Română de Televiziune, Fundația DaKino, Ford Romcar, Total Professional Records, un important sprijin fiind oferit de Oficiul Național al Cinematografiei, Studioul de creație cinematografică al Ministerului Culturii și Româniafilm.
     Realizat într-un timp record (două luni pregătire, două luni filmare, o lună de postprocesare) filmul Faimosul paparazzo este pregătit și pentru o importantă întâlnire internaționala, în curând având loc Festivalul internațional de la Kotbus (Germania), unde cinematografiei române i s-a rezervat o secțiune (incluzând și filme realizate în Republica Moldova). Se speră, de asemenea, ca filmul semnat de regizorul Nicolae Mărgineanu să fie prezent și în competiția mult mai importantă ce va avea loc la începutul anului viitor, la Festivalul de la Berlin.
     Un important rol în acest film îI joacă Maria Ploae, personajul actriței fiind, de fapt, pivotul dramaturgic al evoluției tuturor celorlalte prezențe actoricești susținute de o distribuție din care nu lipsesc Marcel lureș, Gheorghe Dinică, Alexandru Repan, Valeriu Popescu, Victoria Cociaș, Gheorghe Visu, Draga Olteanu Matei.
     „Miss, afirmă actrița Maria Ploae, este un personaj ofertant care m-a scos din monotonia paletei personajelor pe care le-am interpretat. Dar filmul mi-a oferit și astăzi, din păcate extrem de rarul, prilej de a juca în fața camerei. Personajul unei prostituate este extrem de complex, actorul fiind obligat să pătrundă în profunzimea acestuia, ce implică și senzualitate, și vulgaritate, dar și o intensă trăire sufletească. Am încercat să confer mult firesc unui gen de personaj care poate fi o mană cerească pentru fiecare actor”.
     Extrem de credibil, firesc în cele mai mici nuanțe ale gesturilor, mișcărilor sau privirilor, personajul Mariei Ploae declanșează un elocvent caz de conștiință, morala filmului fiind o invitație la autoreflecție, de altfel necesară fiecărui spectator.
     Faimosul paparazzo este al cincilea film realizat în ultimul deceniu de regizorul Nicolae Mărgineanu, laureat cu premii naționale și internaționale (la importante festivaluri desfășurate în Portugalia, Macedonia, Italia, Japonia).
     Premiera de gală a filmului a avut loc vineri, la ora 19, la cinematograful Studio.
 
 
(România liberă, 9 octombrie 1999)

Tags: calin stanculescu, cronica de film, faimosul paparazzo, nicolae margineanu

Comments: