Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismTransilvania International Film Festival 2018


     Festivalul de film de la Cluj-Napoca a devenit cel mai mare eveniment al industriei cinematografice de la noi. Tudor Giurgiu și Mihai Chirilov sunt responsabili de amploarea și complexitatea structurii Festivalului de Film Transilvania.
     La cea de-a XVII-ediție, Zilele Filmului Românesc sunt un mic festival independent, au depășit statutul de secțiune. Multe filme au fost selectate pentru competiție, altele au fost proiectate în avanpremieră. Nu mă atinge-mă (Mențiune Specială ZFR), de Adina Pintilie, și Charleston, de Andrei Crețulescu au participat în competiția internațională. La Zilele Filmului Românesc au fost vizionate lungmetrajele Pororoca (Premiul ZFR pentru Cel mai bun film românesc), de Constatin Popescu, Un pas în urma serafimilor (Premiul publicului la ZFR), de Daniel Sandu, Meda sau partea mai puțin fericită a lucrurilor, de Emanuel Pârvu, Soldații. Poveste din Ferentari (Premiul ZFR pentru Debut), de Ivana Mladenović, dar și documentare ca Fotbal infinit, de Corneliu Porumboiu, Licu, o poveste românească, de Ana Dumitrescu, Dacii liberi, de Andrei Gorgan și Monica Lăzurean Gorgan.  După proiecții, echipa de realizatori a fost prezentă la întâlnirea cu publicul. Afacerea Est, de Igor Cobileanski, a fost lansat pe DVD.
     Câteva producții au fost prezentate în premieră: Povestea unui pierde-vară, de Paul Negoescu, Secretul fericirii, de Vlad Zamfirescu, Câteva conversații despre o fată foarte înaltă, de Bogdan Theodor Olteanu, Caisă, de Alexandru Mavrodineanu, Străjerii, produs de Liviu Mărghidan.
     Din cele 22 de scurtmetraje înscrise în competiție sau prezentate în afara ei, trei au fost premiate: Cadoul de Crăciun (Premiul ZFR pentru Cel mai bun scurtmetraj), de Bogdan Mureșanu, Duminică (Mențiune specială ZFR) de Dorian Boguță și Michelangelo (Mențiune specială ZFR), de Anghel Damian. Alex Baciu și Maria Popistașu au venit la festival cu scurtmetrajul Pescărușul, debutul lor în regie.
     Regizoarea Eliza Zdru a câștigat Bursa ”Alex Leo Șerban”, iar actorul Mircea Postelnicu a primit Mențiune specială pentru rolul din Ana, mon amour.
     În afară de premiile acordate la diferitele secțiuni competiționale, organizatorii au acordat câteva premii speciale: Fanny Ardant - Premiul TIFF pentru Întreaga activitate, Anna Széles – Premiul TIFF pentru Întreaga carieră, Dan Nuțu – Premiul de Excelență.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu


Photo Gallery


Video Gallery:

Tags: pororoca film, transilvania film festival 2018, zilele filmului romanesc tiff 2018

Comments: