Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



„Transilvania – Burguri medievale” a fost lansat pe DVD


     La sfârșitul acestui an, editura și casa de producție Ad LIBRI a lansat pe DVD filmul turistic Transilvania – Burguri medievale, producție independentă, realizată în urma a trei ani de documentare. Cu o durată de 88 de minute, filmul oferă o incursiune inedită în 9 burguri săsești – Brașov, Sighișoara, Mediaș, Cluj-Napoca, Bistrița, Alba Iulia, Orăștie, Sebeș și Sibiu. Secrete medievale, legende și tradiții pline de culoare ies la iveală de-a lungul unei călătorii incitante prin legendara Siebenbürgen, – „țara celor șapte burguri” întemeiate de coloniștii sași începând de la sfârșitul secolului al XII-lea. Tocmai de aceea Transilvania oferă imaginea unei lumi aparte, cu așezări clădite după model german, biserici fortificate ca niște cetăți și numeroase monumente de arhitectură gotică, renascentistă și barocă. Trecutul multietnic și tradițiile multiculturale și-au lăsat pentru totdeauna amprenta asupra acestei regiuni.
     Acest nou film realizat de Florin Andreescu face parte din demersul său de promovare și redescoperire a patrimoniului local, fiind o completare firească la seria de documentare care mai cuprinde: România, pas cu pasMaramureș, țară veche, țară nouă și La pas prin București. Un nou DVD, dedicat Bucovinei, este deja în lucru, urmând să fie lansat la începutul anului viitor.
     Cu o activitate de peste 20 de ani pe piața editorială, fotograful Florin Andreescu s-a făcut remarcat prin numeroasele albumele dedicate României (Oameni, locuri și istorii, O amintire fotografică, Salutări din România, Made in Romania, Delta Dunării, Flashback etc.), aflate ani la rând în topurile celor mai bine vândute titluri de non-ficțiune. A câștigat mai multe premii pentru calitatea grafică de excepție a acestor albume și a participat la numeroase expoziții personale de fotografie, atât în țară, cât și peste hotare. De asemenea, poate fi regăsit în calitate de inginer de sunet și pe genericele unor filme produse la Buftea în anii 1990.
     Comentariul acestui film este semnat de Mariana Pascaru, absolventă de filologie (2001), autoarea mai multor ghiduri turistice (Roma, Londra, Florența, Sankt Petersburg etc.) și albume despre România (București, Sibiu, Sighișoara, Brașov).
     Montajul și animația sunt semnate de Alexandru Stănescu, absolvent al secției de Multimedia din cadrul UNATC (2005) și al Centrului de Excelență în Studiul Imaginii (2009), care a montat până în prezent numeroase documentare de televiziune și scurtmetraje experimentale.
     Voice-over-ul este realizat de Mihai Gruia Sandu, reputat actor, realizator de emisiuni, dramaturg și profesor universitar doctor la UNATC.
 
(13.12.2018)

Tags: ad libri casa de productie, documentare romanesti, florin andreescu, transilvania burguri medievale film

Comments: