Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism”Torturat pentru Hristos”, proiecție specială în România


     Docudrama produsă de The Voice of the Martyrs și Grooters Productions din SUA, susținută de Idea Film, a avut o proiecție specială în România, în prezența echipei de realizatori.
Torturat pentru Hristos a fost filmat în România și este povestea preotului luteran Richard Wurmbrand, care a făcut închisoare la Jilava, condamnat pentru opoziția față de regimul comunist din România anilor '40. După eliberare, a emigrat în SUA, unde a înființat The Voice of the Martyrs. A publicat cartea ”Tortured for Christ”, care a stat la baza scenariului pentru docudrama regizată de John Grooters. Cea mai mare parte a echipei este românească, de la actori, producători până la echipa tehnică. Teatrul Odeon și închisoarea Jilava sunt câteva dintre locațiile alese.
     Povestea de viață a lui Richard Wurmbrand este marcată de evoluția societății românești din perioada interbelică și din cea a instaurării guvernului comunist. Născut în 1909 la București, într-o familie de evrei, Richard Wurmbrand se mută la Istanbul împreună cu părinții, din cauza dificultăților financiare, repatriindu-se la vârsta de 9 ani, după moartea tatălui. Atras de mișcarea comunistă și de promisiunile ei, adolescentul Wurmbrand urmează studiile politice ale unei școli din Moscova, însă la întoarcerea în țară este urmărit de serviciile secrete, arestat, condamnat și închis. În urma acestei experiențe, renunță la doctrina comunistă.
În 1936, se căsătorește cu Sabina Oster și, la scurt timp, se convertește la creștinism, urmând ca, mai apoi, să devină pastor luteran. Mulți evrei din România trec la credința creștină sub influența lui. După terminarea războiului, în 1945, Wurmbrand intră în conflict deschis cu autoritățile comuniste române atunci când, în cadrul Congresului Cultelor, convocat la Palatul Parlamentului și prezidat de Petru Groza – prim-ministrul de atunci, a protestat împotriva îngenuncherii cultelor în fața unui guvern totalitar. Filmul prezintă secvența protestului, filmată la Teatul Odeon, în timpul căreia Wurmbrand este încurajat de soție să aibă curajul de a înfrunta reprezentanții puterii, chiar dacă amândoi știu ce consecințe are acest act. Chinurile închisorii, torționarii, lupta pentru rezistență la tortură, martirii acelor vremuri sunt punctele de bază pentru construirea narațiunii. Docudrama are foarte puține imagini de arhivă și fotografii, dar se bazează pe reconstituirea evenimentelor din cartea lui Wurmbrand.
     Regizorul John Grooters a contribuit la realizarea scenariului și a mizat mult pe actorii români, aleși cu mare grijă de către Sânziana Nicola.
     Ionuț Ionescu și Andrei Marinescu s-au implicat de la început în proiect.
     Emil Măndănac și Raluca Botez au fost aleși pentru rolurile principale, unul dintre criterii fiind asemănarea fizică impresionantă cu Richard Wurmbrand și soția lui, Sabina.
     Actorii Eugen Cristea și Vlad Rădescu au fost onorați de propunerea de a juca în film. Au fost impresionați de povestea adevărată a pastorului luteran.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu


  

Tags: emil mandanac, idea film, john grooters, richard wurmbrand, torturat pentru hristos film, tortured for christ movie

Comments: