Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



“Tipografic Majuscul” și “colectiv” la Zilele Filmului European din Republica Cehă, 2021


     În cadrul Festivalului Zilele Filmului European din Republica Cehă, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Praga, va fi prezentat publicului ceh filmul Tipografic Majuscul (Uppercase Print) în regia lui Radu Jude. Filmul pune în legătură, prin tehnica montajului, două povești și două istorii. Una este povestea reală a adolescentului Mugur Călinescu, care, în 1981, a scris pe ziduri cu creta o serie de texte împotriva dictaturii lui Nicolae Ceaușescu. Povestea lui e pusă în scenă așa cum a reconstituit-o Gianina Cărbunariu din dosarul lui de Securitate. A doua este povestea oficială a României: imagini din arhiva Televiziunii Naționale, din aceeași perioadă. În distribuția celui de-al șaptelea lungmetraj semnat de Radu Jude se regăsesc actorii Șerban Lazarovici, Bogdan Zamfir, Ioana Iacob, Șerban Pavlu, Alexandru Potocean și Silvian Vâlcu.
     Filmul Tipografic Majuscul (Uppercase Print) în regia lui Radu Jude poate fi vizionat vineri, 18 iunie, la Cinema Světozor din Praga (ora 21:00) sau la Cinema Scala din Brno (ora 20:30).
De asemenea, sâmbătă, 19 iunie, ora 20:30 la Cinema Scala din Brno, va avea loc proiecția documentarului colectiv în regia lui Alexander Nanau, primul film românesc nominalizat la premiile Oscar, la categoriile „Cel mai bun film străin” şi „Cel mai bun documentar”. Proiecția va fi însoțită de o dezbatere despre jurnalismul de investigație, politică, afaceri și dezinformare coordonată de către doamna Lenka Waschka Císařová, șefa Departamentului de Studii Media și Jurnalism a Universității Masaryk din Brno.
     Cea de-a XXVIII-a ediție a Zilelor Filmului European din Republica Cehă se va desfășura în perioada 16 - 23 iunie 2021 și se va concentra pe cinematografia contemporană europeană, fiind prezentate publicului ceh 40 de producții cinematografice din aproape 30 de țări.
Festivalul Zilele Filmului European este organizat de către Reprezentanța Comisiei Europene în Cehia și ambasadele și institutele culturale de la Praga, cu sprijinul Fondului Cinematografic Ceh, al Ministerului Culturii din Cehia, al orașelor Praga, Brno și Ostrava. Festivalul se află sub patronajul ministrului culturii din Cehia, Lubomír Zaorálek, a șefei Reprezentanței Comisiei Europene în Cehia, Dana Kovaříková, a primarului orașului Praga, Zdeněk Hřib, a primarului orașului Brno, Markéta Vaňková, a primarului orașului Ostrava, Tomáš Macura.
Detalii:icr.ro
(14.06.2021)

Tags: colectiv documentar alexander nanau, tipografic majuscul film, zilele filmului european din republica ceha 2021

Comments: