Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



TIFF 2017


     În perioada 2 – 11 iunie 2017, Festivalul Internațional de Film Transilvania a transformat Cluj-Napoca în centrul unora dintre cele mai importante evenimente din industria de film din România: invitați speciali, proiecții inedite, premiere naționale și internaționale, ateliere de virtual reality și programe pentru tinerii profesioniști.
     Programul Zilele Filmului Românesc, secțiune din cadrul TIFF, oferă contextul potrivit pentru ca spectatorii și profesioniștii din industrie să vadă cele mai recente producții românești, majoritatea dintre ele fiind proiectate în premieră, dar urmând să intre pe marile ecrane abia în toamna acestui an. Spre exemplu, publicul prezent la Cluj a avut ocazia să vadă cel mai recent film de ficțiune al Iuliei RuginăBreaking News, premiat recent la KVIFF 2017 –, documentarul Ouăle lui Tarzan, în regia lui Alexandru Solomon, despre Institutul de Patologie Experimentală și Terapie, precum și Aniversarea (regia Dan Chișu), ultimul film în care a jucat Mircea Albulescu.
     Procesul, documentarul realizat de Claudiu Mitcu și Ileana Bîrsan despre cazul Mihai Moldoveanu, a fost vizionat pentru prima oară după proiecția fragmentului de 20 de minute în cadrul secțiunii Work-in-progress, la One World România 2017.
     Anul acesta, competiția de scurtmetraj românesc a fost împărțită în două calupuri, care a inclus filme precum: Prima noapte (regia Andrei Tănase), Scris/Nescris (regia Adrian Silișteanu), Offstage  (regia Andrei Huțuleac), Broken (regia Alex Mironescu), Date Night (regia Stela Pelin), Sechestrați fără voie (regia Tudor Botezatu) sau Când afară ninge (regia Conrad Mericoffer).
     Lansat la TIFF, Povestea iubirii, adaptarea realizată de Radu Mihăileanu după romanul omonim al scriitoarei Nicole Krauss, a avut, pe lângă premiera din Piața Unirii, și o proiecție specială în satul Dâncu, unde au fost filmate câteva dintre secvențele din film. Aici, locuitorii au putut vedea filmul la care au contribuit și s-au întâlnit cu regizorul și actorul Derek Jacobi.
     Un alt moment popular a fost lansarea primului episod din sezonul doi al serialului HBO Umbre, regizat de Bogdan Mirică, eveniment ce a avut loc la Cinema Florin Piersic, în cadrul zilei HBO.
     La ediția de anul acesta, Transilvania Film a lansat pe DVD câteva dintre producțiile românești recente, printre care: Câini (regia Bogdan Mirică), Lumea e a mea (regia Nicolae Constantin Tănase), București, unde ești? (regia Vlad Petri), America, venim! (regia Răzvan Săvescu), Câinele japonez (regia Tudor Cristian Jurgiu) sau Orizont (regia Marian Crișan ).
     În cadrul galei de închidere a celei de-a 16-a ediții a TIFF-ului, au fost omagiate actrițele Tora Vasilescu, căreia i-a fost oferit Premiul de Excelență, și Violeta Andrei – Premiul pentru întreaga carieră. Tot la gală au fost decernate și premiile pentru secțiunea Zilele Filmului Românesc: Planeta Petrila (regia Andrei Dăscălescu) a luat Premiul Publicului Cinepub, Inimi cicatrizate (regia Radu Jude) – Premiul Zilele Filmului Românesc pentru Lungmetraj, documentarul Ultimul căldărar (regia Cosmin Bumbuț și Elena Stancu) - Premiul Zilele Filmului Românesc pentru Debut, Scris/Nescris (regia Adrian Silișteanu) - Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj, iar Offstage (regia Andrei Huțuleac) - Mențiunea specială a juriului pentru scurtmetraj în Zilele Filmului Românesc. 
 
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
(10.07.2017)


Photo Gallery


Video Gallery:

Tags: tiff 2017, transilvania film festival 2017, zilele filmului romanesc la tiff 2017

Comments: