Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Super 3, Festivalul filmelor făcute de adolescenți


     Cu trei ani în urmă, câțiva adolescenți au vrut să-și vadă filmele proiectate pe un ecran mare de cinema, cel mai important test pentru orice cineast. Elev la Colegiul Sava, Luca Istodor a venit cu ideea unui festival de filme făcute de adolescenți. Proiectul a prins contur când alți colegi de generație au făcut echipă: Teona Galgoțiu, Ioana Mihali, Andrei Lumpan, Ioana Bogdana, Marc Solomon, Maria Băcilă, Denisa Velicu, Sandra Drăgan, Alex Petrican, Tudor Rachieru. Cinema Studio al UCIN este locul unde se adună, în fiecare an, elevi-cineaști din toată țara.
Parteneriatul cu Asociația Vira (Natalia Negru, Andrei Crăciun, Matei Budeș, Bogdan Palici) a produs un atelier de documentar și o secțiune specială. Unele filme au fost realizate la Let's Go Digital, atelierul organizat la TIFF.
Juriul a fost alcătuit din regizorii Ivana Mladenovic, Tudor Jurgiu, Patrik Brăila și jurnalista Karin Budrugeac (SUB25).
În afară de proiecțiile de filme, în competiție sau în secțiuni speciale, Super Fest a programat o expoziție de fotografie, grafică - ”Coșmar!”, dar și un curs de educație cinematografică al criticului de film Ileana Bîrsan.
Festivalul Super este acum la a treia ediție, iar adolescenții termină liceul, dar s-au gândit că pot să rămână organizatori și să-și aleagă elevi-selecționeri, după modelul Ideo Ideis.
     Criticul de film Călin Stănculescu a venit la festival ca să vadă producțiile adolescenților, să vadă ce generație de cineaști vom avea peste câțiva ani. A fost impresionat de maturitatea abordării, dar și de modul îngrijit de realizare. A remarcat un film, proiectat în afara competiției – Triplă fractură de mandibulă, dar n-a găsit numele autorului în caietul-program. Am verificat pe site-ul festivalului și am aflat că regizor este Iacob Paștina, de la Liceul Lazăr.
Detalii: superfestival.rofacebook

Tags: asociatia vira, calin stanculescu, ivana mladenovic, luca istodor, super festival 2015, super festivalul de filme facute de adolescenti 2015, tudor jurgiu

Comments: