Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Story board – Păcală se întoarce


     După o absenţă de peste 30 de ani, cel mai năzdrăvan erou al românilor, cel mai înţelept nebun din toate timpurile, Păcală se întoarce pe marile ecrane româneşti, din 9 iunie, distribuit de MediaPro Film Distribution.
     O frumoasă satiră socială care are la bază adevăruri şi pilde populare desprinse din povestirile lui Anton Pann („cel isteţ ca un proverb”, cum îl denumea Eminescu) în care se regăsesc motive adânc ancorate în tumultul vieţii secolului XXI. Păcală (Denis Ştefan), un tânăr fără prea multe pretenţii de la viaţă, este sătul de hoinărit prin lume şi mânat de dorul de casa părintească se decide să revină în patrie, de undeva „de afară” — un spaţiu atemporal situat în afara graniţelor României. Tipologiile româneşti tradiţionale sunt fin satirizate de autorul Geo Saizescu, aflat la plină maturitate creativă. Regăsim astfel politicianul oportunist, interpretat chiar de maestrul Geo Saizescu, trei dintre personajele satului românesc: primarul, cârciumarul şi popa, interpretate cu genialitate de personalităţi marcante ale scenei româneşti.
     Ca şi celebrul Păcală din 1974, care a reuşit să obţină cifra record de 20 de milioane de spectatori, Păcală se întoarce revine tot sub bagheta maestrului Geo Saizescu, filmat în aceleaşi decoruri naturale şi înarmat cu acelaşi umor de calitate care i-a adus consacrarea.
     „Păcală este o poveste, o poveste frumoasă ca-n basmele vechi populare ce ne-au încântat copilăria, o poveste cu un erou justiţiar care încearcă să învingă prostia şi răutatea cu armele nevinovate ale umorului, reuşind să aducă zâmbetul pe buzele oamenilor. Atunci când întruchiparea acestui personaj legendar o face un actor legendar, cu har şi talent cât carul, precum Sebastian Papaiani, totul se ridică la nivel de regal actoricesc pe linii de poveste. Cu siguranţă despre Păcală se întoarce se poate spune că este o comedie modernă, plină de viaţă şi savoare, care va da un Păcală al vremurilor noastre”, declară producătorul filmului Cătălin Saizescu.
     Păcală se întoarce numără nume mari ale scenei româneşti precum Sebastian Papaiani, Ileana Stana lonescu, Valentin Teodosiu, Şerban lonescu, Ştefan Sileanu şi tineri debutanţi dar foarte talentaţi precum Denis Ştefan, Anemona Niculescu sau Adrian Ştefan, în totaI aproape 200 de actori.
     Muzica filmului a fost înregistrată în studio numai cu instrumente reci sub bagheta renumitului compozitor Dumitru Lupu, patru decoruri construite şi zeci de locaţii amenajate sub îndrumarea tânărului scenograf debutant Gabriel Nechita. Sute sau chiar mii de costume aranjate de experimentata „Pictoriţă de costume” loana Cantuniari. Filmările au durat două luni, din care una în deplasare la Râmnicu Vâlcea unde s-a găsit decorul natural propice acestei poveşti transpusă în film remarcabil de directorul de imagine Mihai Mălaimare Jr, ritmată de Corina Stavila (montaj) şi Mihai Bogos (sunet), zeci de cascadori coordonaţi de lon Albu, peste 1000 de figuranţi, dresori, animale dresate, herghelie de cai, trăsuri, şarete şi căruţe.
     Comparativ cu primul Păcală acum s-a încercat ca din punct de vedere al producţiei să se filmeze în aceleaşi decoruri naturale: dealurile submontane pline de poezie ale judeţului Vâlcea. Un alt decor a fost asigurat de conacul familiei Bălcescu şi Muzeul Satului din Râmnicu Vâlcea, care au constituit două obiecte de filmare principale în economia filmului. Astfel, s-a reuşit readucerea în epocă a poveştii noastre localizate din punct de vedere al decorurilor cât şi al costumelor undeva prin secolul XIX, în contrast cu satira dialogurilor care pe alocuri fac referire la contemporan. 
(Şapte seri, iunie 2006)

Tags: cronica de film, geo saizescu, pacala se intoarce film

Comments: