Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Serile Filmului Românesc la Iași, ediția X


     Festivalul redeschide Cinefilia, în perioada 12-16 iunie, iar pe scena cinematografică ieșeană vor fi prezenți actori și regizori, care  au susținut SFR de-a lungul celor nouă ediții. Invitatul special din acest an este Florin Piersic.
     Miercuri, 5 iunie 2019, pentru a cincea ediție, Festivalul SFR a avut lansarea oficială la București, în Sala Media a Teatrul Național „I.L.Caragiale”. Alături de câțiva invitați și parteneri, au fost punctate cele mai importante evenimente și puncte din programul ediției de un deceniu. Festivalul se extinde în orașe din țară: Moinești, Vaslui, urmând ca pe harta SFR să apară Timișoara.
     ”Mă bucur că publicul răspunde invitației noastre în fiecare an, iar anul trecut am avut peste 9000 de spectatori. Ceea ce se întâmplă anul acesta este cu totul special pentru că ne dorim de foarte mult timp să-l avem alături de noi pe cel căruia îi dedicăm ediția de anul acesta și anume Florin Piersic și mă bucur că ajunge la Iași să se întâlnească cu publicul cinefil. ”(Andrei Giurgia, director SFR)
     ”O să fie câteva zile în care o să ne desprindem de tot ce nu ne place în jurul nostru și o să intrăm cu totul într-o lume cinematografică, unde de câțiva ani încoace, lucrând în mod direct acolo, îmi dau seama cum crește numărul publicului” (Irina-Margareta Nistor, Ambasador Cinematografic SFR)
”M-am atașat atât de mult de copiii aceștia, care sunt atât de binevoitori și fac lucruri extraordinare. Se creează o atmosferă extraordinară și vreau să le mulțumesc pentru că fac acest festival al Filmului Românesc, unde avem ocazia să ne întâlnim și noi, cei care ne vedem mai rar.” (Ileana Popovici, actriță)
     ”Filmam cu Florin Piersic în Trandafirul galben, mergeam cu el la o producție, am fost duși acolo de o mașină de salvare. În drum, era un accident și drumul era blocat. Ne-a prins un polițist și s-a uitat în spate și când i-am zis că avem spectacol, acesta a fluierat și am trecut de coloană. Am amintiri foarte frumoase cu el, l-am sunat și l-am asigurat că vom povesti împreună la Iași despre ele.” (Ion Dichiseanu, actor)
     ”La Iași, am cântat acum 12 ani și nu pentru publicul larg. Aș vrea să spun că ceea ce facem noi este mai mult decât muzică, mai ales în cadrul festivalului, este vorba mai mult de o stare și starea noastră are de-a face cu ceea ce simțim când ajungem la locul respectiv.” (Damian Drăghici, artist)
     ”Mă bucur să fiu la Iași, cu trei filme pe care le reprezint și să aduc Ursul de Aur al Adinei Pintilie, împreună cu ea, la Touch me not.” (Gabi Suciu, producătoare de film)
     ”Nici nu vă dați seama cât bine faceți, de fapt, creând astfel de evenimente. Abia aștept să ajung la Tiki Village, un loc nemaipomenit, mi-a plăcut tot, de la calitatea publicului, la calitatea locului, abia aștept să gust din emoția acelui loc și să mă bucur de festival.” (Iura Luncașu, regizor)
     ”Când se vorbește despre film mondial, în lume, spui Cannes, Berlin. În România, când vorbești despre film, spui SFR.” (Cristian Radu Nema, fotograf oficial la Cannes, regizor)
     În cele opt spații de proiecție (Piața Unirii, Ateneul din Iași, Amfiteatrul Palas, Casa de Cultură a Studenților, Tiki Village, Pleiada SPA, The Trumpets și Hala FiX), vor rula 30 de filme românești, în prezența a peste 70 de invitați. Pe lângă proiecțiile de film, vor avea loc și două expoziții de fotografie, un eveniment-dezbatere, intitulat „SOS Monumente” și un concert aniversar Damian & Brothers. De peste cinci ediții, Ambasadorul cinematografic al Festivalului SFR este Irina-Margareta Nistor.
     La un deceniu de film românesc la Iași, pe marele ecran din Piața Unirii, vor fi proiectate șase dintre filmele în care joacă Florin Piersic, actorul căruia îi este dedicată această ediție. În deschiderea festivalului, va avea loc proiecția filmului de suflet al actorului, Parașutiștii (1972), în care Luncan, un comandant de parașutiști aspru și intransigent, își neglijează soția și copilul în favoarea meseriei. Retrospectiva Florin Piersic include filmele: De-aș fi… Harap-Alb (1965), Haiducii lui Șaptecai (1971), Elixirul tinereții (1975), Pintea (1976), Colierul de turcoaze (1985). Filmele din Retrospectiva Florin Piersic vor fi vizionate pe marele ecran din Piața Unirii din Iași (open air), în perioada 12-16 iunie, de la ora 21.00, cu excepția Serii de Gală, care va începe la ora 20.30. Festivalul SFR este organizat de Asociația ARTIS.Tarom este transportator oficial SFR, iar Pleiada Boutique Hotel este gazda invitaților.
Expoziții SFR 10:
Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești
Producție: Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums
Deschisă în perioada 12 – 26 iunie 2019
Parcul Regele Ferdinand din fața Palatului Roznovanu Iași 
Florin Piersic „Reverență”
Deschisă în perioada 12 iunie - 12 iulie 2019
Galeria Regală de Artă, Ateneul Național din Iași
Expoziția aniversară SFR | Un deceniu de film românesc la Iași
Deschisă în perioada 12 iunie - 12 iulie 2019
Galeria Veche, Ateneul Național din Iași
Detalii: facebook 
 
 
(6.06.2019)

Tags: damian draghici, florin piersic, ion dichiseanu, serile filmului romanesc iasi 2019, sfr 2019, touch me not film

Comments: