Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



”Scara”, regizat de Vlad Păunescu: Poveste despre un actor sub vremi


     Un actor aflat pe scara istoriei, dar și a moralității, a credinței este personajul principal al peliculei Scara, cel de-al doilea lungmetraj regizat de Vlad Păunescu, care s-a implicat și în scrierea scenariului, împreună cu Constantin Chelba.
     Momentul în care este surprins eroul este cel al mineriadelor de după revoluție, când toate valorile sunt răsturnate, iar omul este sub vremi. Deși personajul principal are un alt nume, Andrei, povestea este inspirată, mărturisit, de Dragoș Pâslaru, actor tânăr și cu succes în momentul respectiv. După evenimentele copleșitoare, actorul a găsit calea către credință și este acum Părintele Valerian, la Mănăstirea Pătrunsa, din județul Vâlcea, numită acum ”Mănăstirea actorilor”. Destinul lui este o dezlegare pentru evoluția țării din anii 90. Vlad Păunescu și Constantin Chelba au construit scenariul în jurul acestui personaj, aducând lumea teatrului și a filmului laolaltă, dar și diverse personaje care gravitau în jurul ei.
     Eduard Trifa îl interpretează pe erou și are tensiunea dramatică potrivită, iar Ana Maria Guran este soția fidelă, chiar dacă e neglijată și își găsește greu în viața tumultoasă a bărbatului. Voica Oltean este o iubită vremelnică, care abia așteaptă să plece din țară. Cei trei actori tineri sunt susținuți de o distribuție impresionantă, cu actori cunoscuți în roluri secundare.   
Imaginea este semnată de un fost elev al lui Vlad Păunescu, Alexandru Sterian.
Filmul este produs de Castel Film, cu sprijin al Centrului Național al Cinematografiei și a fost proiectat, sold out, la Transilvania International Film Festival.
Imaginea: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu

Tags: castel film studios, constantin chelba, eduard trifa, scara film, vlad paunescu

Comments: