Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



S-a lansat volumul „Cinebucurești.100 de ani de modernitate – Sala de cinema”


     Oscilând între eseu și cercetare istorică, volumul colectiv Cinebucurești.100 de ani de modernitate - Sala de Cinema, scris de Mihaela Pelteacu și Laurențiu Damian, reprezintă, într-o societate a imaginii, o contribuție la asigurarea unei vizibilităţi corespunzătoare pentru film şi spaţiul său de imersiune, sala de cinema.
     Născute din pasiune pentru film și oraș, textele și imaginile reunite în volum reprezintă o călătorie documentată şi creativă prin Bucureștiul sălilor de cinema. Demersul autorilor pornește de la o percepţie particulară ce recunoaște relația fondatoare dintre sala de cinema şi oraşul modern și susține, alăturându-se altor eforturi, recuperarea și reactivarea sălilor istorice din zona centrală.      Prin sondarea spaţiilor de proiecţie încă existente în București, volumul identifică o topografie urbană particulară pe care sala de cinema a generat-o în ansamblul orașului în relație cu locuirea și care relevă o solidaritate interesantă, considerată dintr-o perspectivă arhitectural-urbanistică și cinematografică.
     Apariția și expansiunea sălilor de cinema, fenomene înregistrate la scară mondială, şi-au pus amprenta în mod decisiv asupra dezvoltării oraşelor. Astfel, dinamica inter-relaţiei oraş-sala de cinema trebuie obligatoriu discutată în contextul modernităţii arhitecturale a secolului 20. Angajându-se într-o relație subiectiv-afectivă cu filmul și orașul, prin textele prezentate în acest volum, au fost trecute în revistă momente importante care au marcat evoluția acestui tip de proiect, prin excelență modern.
     Conservarea operelor celei de-a șaptea arte presupune condiții specifice de prezentare, cât mai apropiate de cele în care au fost gândite la origine. Astfel, necesitatea unui cinematograf de artă în capitală reprezintă un adevăr axiomatic, sala de cinema, aşa cum a fost definită în cadrul modernităţii, desemnând contextul autentic, originar în care arta filmică poate fi percepută ca atare.
     Valorificând experiența câștigată anterior în derularea proiectului cultural CineBucurești. 100 de ani de modernitate, Editura Pro Cultura prin acest volum colectiv continuă demersul argumentativ pentru susţinerea redescoperirii și punerii în valoare a sălilor de cinema, atât pentru calităţile lor arhitecturale şi urbanistice dar şi ca mijloc unic de conservare a filmului ca operă de artă.
     Detalii: Ucin.ro
(25.07.2018)

Tags: arhitect mihaela pelteacu, cine bucuresti 100 de ani de modernitate sala de cinema carte, laurentiu damian, salile de cinema din bucuresti

Comments: