Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



„Revoluție în realism. Noul cinema românesc” ajunge la Reykjavik


     „Revoluție în realism. Noul cinema românesc”, marea retrospectivă de film românesc realizată de Institutul Cultural Român și British Film Institute în 2016, se va relua la Reykjavik, într-o formă esențializată, oferind cinefililor islandezi patru zile de creativitate cinematografică excepțională. Această veritabilă mostră de inovație filmică se va desfășura între 9-12 noiembrie la cinematograful de artă Bíó Paradís și va cuprinde creații ale celor mai reprezentativi regizori români, alături de sesiuni de întrebări și răspunsuri cu publicul și evenimente speciale susținute de actrițele Anamaria Marinca și Diana Cavallioti și criticul de film Gabriela Filippi.
     Proiectul este realizat de Institutul Cultural Român din Londra în parteneriat cu cinematograful Bíó Paradís și cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Danemarcei. Aceasta este cea de-a treia prezență culturală românească substanțială în Islanda, după „Secțiunea românească” de la Festivalul Internațional de Film de la Reykjavik în 2011 și „Zilele Culturii Române” -  primul mare program cultural românesc desfăşurat la Reykjavik în 2013.
     Vor putea fi vizionate, în capitala islandeză, opt dintre cele mai apreciate filme românești apărute în ultimii ani: Morgen (regia Marian Crișan), De ce eu? (regia Tudor Giurgiu), Aferim! (regia Radu Jude), 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (regizat de Cristian Mungiu) , Marți după Crăciun (regia Radu Muntean), Ana, mon amour (regia Călin Peter Netzer - în premieră), A fost sau n-a fost? (regia Corneliu Porumboiu) și Moartea domnului Lăzărescu (regia Cristi Puiu).
     În plus, pe lângă întâlnirea cu cele două excelente actrițe românce, iubitorii de film din Reykjavik vor putea afla mai multe despre estetica Noului Cinema Românesc grație criticului de film Gabriela Filippi, care va susține o conferință despre „realismul” elaborat de tinerii cineaști români.
     Detalii: bioparadis.is // www.icr-london.co.uk
 
(07.11.2017)

Tags: anamaria marinca, diana cavallioti, gabriela filippi, institutul cultural roman londra, revolutie in realism icr londra

Comments: