Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Retrospectivă Noul Val Ceh, la Ceau, Cinema! 2017


     O retrospectivă de patru filme clasice realizate de mari regizori ai celebrului Nou Val ceh va putea fi văzută, cu susţinerea Centrului Ceh, la cea de-a patra ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie 2017, la Timişoara.
     După ce în 2016 a omagiat cinematograful polonez, Ceau, Cinema! le propune în acest an spectatorilor patru dintre cele mai importante filme realizate de mari regizori ai Noului Val care a apărut în Cehoslovacia în anii `60.
     În Margarete (1966), realizat de celebra regizoare Vera Chytilová, două tinere încearcă să înțeleagă sensul lumii şi al vieţii lor, prin cele mai extravagante mijloace.
     La 50 de ani de la premieră, Ceau, Cinema! propune o proiecţie aniversară a filmului clasic Balul pompierilor, regizat de Miloš Forman. Locuitorii unui orășel iau parte la o mare petrecere în cinstea unui fost şef al departamentului local de pompieri, însă lucrurile scapă de sub control.
     Un alt autor emblematic al Noului Val ceh omagiat în cadrul acestei retrospective este Jan Němec, care s-a stins în 2016. Unul din cele mai cunoscute filme ale sale, interzis de regimul comunist, dar selectat la Festivalul de la Cannes, Despre ospăţ şi oaspeţi (1966) este o satiră politică nemiloasă despre conformism şi relaţiile de putere.
     Sătucul meu drag (1985, regia Jirí Menzel), nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină, este o comedie burlescă despre viaţa cotidiană a locuitorilor dintr-un sat ce are în centru un cuplu de prieteni.
     Pentru această a patra ediţie, Ceau, Cinema! a lansat o companie de strângere de fonduri pe platforma www.crestemidei.ro/CeauCinema2017.
Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.
     Detalii: www.ceaucinema.ro
(25.05.2017)

Tags: ceau cinema 2017, ceau, cinema festival de film timisoara, centrul ceh romania, noul val ceh

Comments: