Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



RETROcedările OWR de vară


     În lunile iulie și august, One World Romania a pregătit o nouă serie de „RETROcedări OWR”. În cadrul acestui program reluăm o parte dintre documentarele incluse în selecția celei de-a 11-a ediții a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului. Evenimentele au loc la ARCUB – Sala Bolților și biletele sunt puse în vânzare pe platforma partenerilor noștri de la Eventim.
     Marți, 17 iulie, de la ora 20:00 proiectăm documentarul Atelier de conversație. Ce se întâmplă atunci când oameni de naționalități diferite, cu limbi materne diferite, din clase sociale diferite, care, în condițiile normale oferite de viața cotidiană nu s-ar fi întâlnit niciodată, se descoperă față în față, așezați pe scaune și obligați să converseze vreme de o oră? Rezultatul acestor întâlniri e un film profund umanist care ne invită să reflectăm asupra a ceea ce ne apropie sau ne separă în colțurile noastre diferite de lume și asupra sfâșierii lăsate în sufletele noastre de separarea de ceea ce am numit cândva „acasă”.
     Marți, 31 iulie, începând cu ora 20:00 vă invităm la proiecția filmului Sexpertul vă răspunde. Doctorul Mahinder Watsa scrie o rubrică despre sex într-un popular cotidian din Mumbai. Erou radical pentru unii, pericol național pentru alții, nonagenarul ginecolog indian le-a văzut pe toate din anii ‘70 încoace, într-o țară extrem de conservatoare, dar aflată în schimbare rapidă—și și-a păstrat umorul, optimismul și modestia. Pentru cei care încă mai cred că India este țara Kama Sutrei sau că educația sexuală este imorală, acest documentar plin de umor, inteligență emoțională și înțelegere a vechii și noii Indii din interior este de neratat—și riscă să răsfrângă puțină lumină asupra dezbaterilor despre educația sexuală în școli din țara noastră.
     Marți, 14 august, de la ora 20:00 este programată proiecția documentarului Mama Colonel – un film despre autoritatea feminină confruntată cu traumele rezultate în urma abuzului și a violenței sexuale. Regizorul Dieudo Hamadi își construiește filmul mergând pe urmele unei femei cu grad de colonel detașată ca șefă a unei unități de poliție într-o zona din Congo marcată de consecințele unui război civil.
     Asociația One World Romania își propune ca prin toate proiectele sale să aducă publicului din România cât mai multe filme documentare de calitate, care să deschidă tot atâtea ferestre spre lume și să ne aducă împreună, în jurul unor cauze și idei comune. Pentru a reuși în acest demers am fost întotdeauna susținuți de prieteni.
     Acum, oricine se poate alătura familiei One World Romania, prin donații ce îi vor ajuta să crească în continuare. Toate fondurile strânse în acest fel vor fi folosite pentru derularea proiectelor asociației, fie că este vorba de festival, de distribuția alternativă prin KineDok, de Civil Society Pitch, de programul educațional sau de Sahia Vintage.
     Pe site-ul asociației găsiți cele două pachete de donații, denumite „Cinefil” (în valoare de 35 euro) și „Suporter” (în valoare de 100 euro). Ambele pachete includ mai multe beneficii, printre care și invitații la toate proiecțiile din programul „RETROcedările OWR” și abonamente la următoarea ediție a festivalului.
      Detalii: One World Romania
(13.07.2018)

Tags: arcub, filme documentare, one world romania, retrocedarile owr 2018

Comments: