Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



​Retro


     Tribuna creatorului
     O modă străbate de la o vreme lumea. Și nu numai cea cinematografica Milioane de femei și bărbați trăiesc sub nostalgia unui trecut, nu atât de înde­părtat încât să poată fi numit epocă, nici atât de apropiat încât să-I putem numi ieri, un trecut plasat la punctul retro.
     Este un trecut care, la scară individuală, însemnează sentimentul copiilor descoperind tinerețea părinților și, cel mult, a nepoților dezgropând tinerețea bunicilor. De aici încolo, trecutul de­vine istorie.
     Retro-ul însemnează moda care a tre­cut prin focul purificator al demodării pentru a deveni nostalgie. Este Hispano-Suisse, este tangoul argentin, sunt portretele lui Van Dongen și rochiile Soniei Delaunay. Iar fluxul acesta înain­tează spre deceniul al treilea, spre al patrulea, ajungând până la moda urâtă a anilor războiului care nu mai înțelegem ce nostalgii poate trezi, apoi urcă mai departe, spre anii ’50, jupoane ample, Dior, cha-cha, etc. Populații de femei și chiar de bărbați par a pași în viață mer­gând înainte, dar privind cu toată ființa înapoi, ca și când un presentiment ciu­dat îi pune în gardă cu privire la un vii­tor fără bucurii. Ca și când fluxul aces­tei mode i-ar lua cu el înapoi, într-un reflux care i-ar scuti de întâlnirea cu timpul. Cei care oficiază acest cult re­tro sunt oameni ale căror bucurii le-au rămas în urmă.
     Noi, cei de aici, din lumea și din ge­nerația noastră, pășim spre niște bucu­rii pe care le credem mereu viitoare. Retro-ul nostru însemnează pufoaica de șantier, basmaua și lodenul, Bumbești-Livezeni și Salva-Vișeu, sacoșe, hei-rup, periniță. Neavând de ce privi în urmă, noi mergem tot înainte și cu pașii și cu privirea spre bucuriile noastre me­reu viitoare. Gonim spre viitor, refugiin­du-ne de un trecut care ne sperie într-atâta încât doar moartea ne poate mântui de amintirea tinereții noastre. 
(Cinema nr. 6, iunie 1987)

Tags: malvina ursianu, regizorii nostri, tribuna creatorului

Comments: