Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Reperele memoriei la OWR 2023:Cinemaul lui Jocelyne Saab


     ONE WORLD ROMANIA 16 vă invită să luați parte la o retrospectivă impresionantă a operei uneia dintre cele mai importante regizoare de film documentar din lumea arabă, Jocelyne Saab. Descoperiți o distilare convingătoare a vicisitudinilor războiului, religiei și politicii și o examinare profundă a umanității care trăiește sub zgomotul ideologiei și al conflictului.
     Programele 1 și 2 se concentrează asupra documentării de către Saab a războiului civil libanez, de la începutul acestuia până la deznodământul său în deceniul următor. Văzute în succesiune, puterea lor de a exprima forța distructivă a războiului și rezistența vieții este egalată de progresul artistic al abordării cinematografice a lui Saab.
     Programul 3 continuă în ordine cronologică și se concentrează pe documentarea lui Saab cu privire la schimbările de regim și consecințele socio-culturale ale acestora în Egipt și Iran. Încă o dată, rigoarea obiectivă a lui Saab oferă un acces incredibil la ascensiunea incipientă a islamismului, cu o curiozitate și o sinceritate de nezdruncinat, plasând-o în centrul istoriei în curs de realizare.
     Programul 4 are un triplu obiectiv, fiind un epilog al incursiunii spectatorului în opera lui Jocelyne Saab. La prima vedere, programul dorește să fie un portret colectiv și un omagiu adus femeilor militante și figurilor feminine care au fost în centrul filmografiei lui Saab de-a lungul a 40 de ani. O lectură mai atentă a filmelor și a succesiunii cronologice a acestora dezvăluie o încheiere dulce-amară care se întinde pe parcursul filmografiei sale.
Detalii: Program & bilete
(16.03.2023)

Tags: jocelyne saab, one world romania 2023, owr 2023

Comments: