Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



”Reflecții asupra României – 5 fețe ale identității”, un documentar de Andrei Nicolae Teodorescu


     Greu de definit identitatea națională, teoretic, istoric, etnic, religios. Lucrurile se limpezesc atunci când identitatea capătă chip, când un destin individual devine simbolic pentru România de azi și asta ne oferă documentarul Reflecții asupra României – 5 fețe ale identității.
     Producătorul Dan Dimăncescu, care are importante legături de familie cu istoria acestui loc, și regizorul Andrei Nicolae Teodorescu au creat acest documentar în care au adunat cinci personalități semnificative: Maria Zurbagiu, artist cunoscut pentru arta urbană, Florin Talpeș, celebrul creator al Bitdefender, Ionuț și Cornelia Onea, arhitecți restauratori care refac sate românești și au fondat Muzeul Viu de la Tecșești, Aurora Simionescu, astrofizician la Institutul Spațial Olandez, Tiberiu și Alin Ușeriu, cei doi frați care au fondat Tășuleasa Social și au inițiat și realizat Via Transilvanica.
     Foarte diferiți ca personalitate, domeniu, parcurs, cele cinci exemple de creatori sunt reprezentative pentru creativitate, seriozitate, profesionalism, modestie și activează în diferite zone ale țării.
Toți sunt oameni deschiși și modești și se confeseză în fața camerei lui Constantin Ene jr. Andrei Teodorescu i-a ales și s-a împrietenit cu ei, așa că toți povestesc cu dezinvoltură despre ceea ce fac. Florin Talpeș dansează tango cu soția în timpul liber, Aurora Simionescu poartă cu ea prin lume o carte pe care a primit-o de la părinți în adolescență, Ionuț și Cornelia Onea fac tabere de vară pentru studenții de la Arhitectură, Alin și Tiberiu Ușeriu plantează mii de copaci, dar și stâlpi pe Via Transilvanica, cu ajutorul voluntarilor de la Tășuleasa Social.  Fiecare excelează în domeniul lui, dar are o viață interesantă și după muncă. Acest puzzle portretistic este elegant legat prin secvențe animate, este montat de Tudor Popescu, are muzică compusă de Josh Heineman, iar sunetul este semnat de Andrei Boanță.
     Cu prilejul premierei Reflecții asupra României – 5 fețe ale identității, produs de Kogainon, Dan Dimăncescu a lansat și cartea ”Identitatea românească”. Chiar dacă familia Dimăncescu s-a relocat în SUA de foarte mulți ani, este în continuare legată de spiritul românesc.  
Documentarul a avut premiera tv la TVR în 13 iunie.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu

Tags: alin si tiberiu useriu, andrei nicolae teodorescu, florin talpes, ionut si cornelia onea, kogainon films, maria zurbagiu, reflectii asupra romaniei documentar

Comments: