Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Proiecțiile Docuart: ”Pădurea”, 29 iunie


Proiecțiile Docuart prezintă documentarul Pădurea, în regia lui Siniša Dragin, luni, 29 iunie, ora 19:00, la Cinema Muzeul Țăranului Român. Intrarea este liberă.

     Acesta este cel de-al treilea film documentar românesc aflat în programul evenimentului Proiecțiile Docuart, proiect derulat de Asociația Docuart în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român. La finalul proiecției de luni, va avea loc o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorul Siniša Dragin.
     Coproducţia sârbo-română descrie mărirea și decăderea socialismului din România și Iugoslavia, din perspectiva criticului de artă Radu Bogdan și a obsesiei sale pentru tabloul Crângul desfrunzit. Povestea din culise face parte din istoria redată rar, în circumstanțe particulare în zilele noastre. Filmul este premiat la Festivalul Visions du Reel, Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo și are Premiul UCIN pentru film de televiziune.
„Ideea a pornit de la articolul de ziar scris de Radu Bogdan în 2005, Pădurea lui Tito. Mi s-a părut că poate să fie o bună bază pentru o meditație cinematografică despre istorie, despre influența ei pentru prezent, despre rolul întâmplării, despre importanța ei în cadrul unui «principiu» important al naturii: efectul fluturelui”, spune regizorul filmului, Siniša Dragin.
     Criticul de film Cristian Tudor Popescu apreciază producția ca fiind „Un film documentar foarte bun, un film rar, care se bazează pe o combinație care nu ține de obicei, împletind cu succes poezia și cinematografia într-un reportaj- anchetă bine construit‟.
Proiecțiile Docuart reprezintă un proiect cultural, care a început în luna iunie 2015, care își propune să aducă, la Cinema Muzeul Țăranului, filme documentare românești, alături de realizatorii acestora. 
Evenimentul are intrarea liberă.
Detalii: docuart.ro / facebook

Tags: docuart 2015, documentare romanesti, padurea documentar, proiectiile docuart la mtr, sinisa dragin

Comments: