Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Proiecții și dezbateri „Viitorul Memoriei: Rezistența”


     Viitorul Memoriei: Rezistenţa, platforma pentru comemorarea Holocaustului prin artă şi media, vă invită să participaţi la primele două evenimente din acest an, pe 28 februarie şi pe 1 martie, la Cinema Union, când vor avea loc o serie de vizionări de filme şi dezbateri în prezenţa unor invitaţi speciali din ţară şi din străinătate.
     Printre aceştia este şi regizorul israelian Boris Maftsir, aflat pentru prima dată la Bucureşti. El va fi prezent în cadrul evenimentului din 28 februarie, când va rula în premieră în România filmul său Până la ultimul pas / Until The Last Step, despre rezistenţa evreiască din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Filmul descrie povestea răzmeriţei care a avut loc în 1942 în ghetoul din Lachva, un mic oraş din Belarus. Este considerată a fi prima acţiune de acest fel din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar documentarul spune poveştile de eroism din ghetouri şi istoria unei evadări surprinzătoare, precum şi încercările naziştilor de a muşamaliza masacrul comis atunci asupra populaţiei evreieşti. Filmul va fi urmat de o dezbatere despre rezistenţa antifascistă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la care participă invitații speciali ai serii, regizorul Boris Maftsir şi istoricii Ion Duminică şi Mihai Burcea.
     Tot miercuri, de la ora 18.00, are loc și proiecția documentarului Prigoana din Basarabia (2015, regia Sergiu Enu), care reuneşte istoriile orale ale supravieţuitorilor romi, care atestă condiţiile de trai ale zecilor de mii de deportaţi. Pelicula prezintă şi alte documente importante, cum ar fi seria unică de fotografii aflate în prezent la Arhiva regională de stat din Odesa.
     Joi, 1 martie, ora 19.00, este proiectat documentarul Iluziile mele (2017, regia Olga Ștefan). Realizat în colaborare cu Ileana Szasz şi Centrul de Artă Comunitară Vîrsta4), filmul conține poveştile personale ale rezidenţilor căminului Moses Rosen din Bucureşti. Aceste istorisiri ne poartă prin spaţiile din cartierul evreiesc, prin locurile unde au avut loc episoadele de violenţă antisemită în timpul pogromului din 1941, pe la casele în care au trăit protagoniştii filmului, marcând clădirile importante pentru viaţa comunităţii evreieşti bucureştene. Aflăm mai multe despre condiţiile în care trăiau evreii din Bucureşti în timpul războiului şi despre impactul legilor rasiale asupra vieţii de zi cu zi a evreilor. Totodată, cu această ocazie rememorăm elementele identităţii evreieşti aşa cum era înainte de al Doilea Război Mondial, dar şi în timpul războiului şi în perioada postbelică.
     La finalul proiecției va avea loc o discuție cu invitaţii speciali ai serii de la Căminul Moses Rosen: Iudit Ardeleanu, Iosef Cotnăreanu, Pompiliu Sterian şi Lipa Segal.
Proiect este co-finanţat de AFCN, coordonat de Asociația UMA ED, Olga Ștefan fiind inițiatoarea și curatoarea. Organizatorul este Viitorul Memoriei: Rezistenţa/Bucureşti, în parteneriat cu Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română, Căminul Moses Rosen, Asociaţia Porojan, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România 
     Detalii: www.thefutureofmemory.ro/
(28.02.2018)

Tags: comemorare holocaust, comunitati evreiesti romania, documentare romanesti, viitorul memoriei rezistenta

Comments: