Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismProiecţie aniversară „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, Les Films de Cannes à Suceava


     Filmele de la Cannes ajung la Suceava în perioada 10-12 noiembrie 2017, pentru a doua ediţie a Festivalului Les Films de Cannes.
     Festivalul se va desfăşura la Cinema Modern şi va debuta cu proiecţia aniversară a filmului 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, la zece ani de la premiul Palme d’Or la Cannes în 2007. Proiecţia va avea loc pe 10 noiembrie, începând cu ora 19:00, şi se va desfăşura în prezenţa regizorului Cristian Mungiu.
     Din selecția Les Films de Cannes à Suceava face parte filmul A Gentle Creature, realizat de Sergei Loznitsa. Proiecţia filmului va fi făcută în prezenţa actorului Valeriu Andriuţă, care face parte din distribuţia lungmetrajului. Cu acest prilej, actorul va susţine un Q&A moderat de criticul de film Irina Margareta Nistor. În drama A Gentle Creature, de Sergei Loznitsa (Maidan, In the Fog), personajul principal interpretat de Vasilina Makovtseva este o femeie care pornește într-o căutare oarbă după răspunsuri și dreptate, după ce îi este returnat un pachet trimis către soțul ei aflat în închisoare într-o regiune îndepărtată a Rusiei.
     Cu ocazia Les Films de Cannes à Suceava vor putea fi văzute filmele 120 Battements par minute, cunoscut și ca BPM, realizat de regizorul francez Robin Campillo, și Jupiter’s Moon al regizorului maghiar Kornél Mundruczó, ambele prezentate în competiția oficială a festivalului de la Cannes.
     Paterson, semnat de Jim Jarmusch, observă în tăcere victoriile și înfrângerile vieții cotidiene, precum și poezia care zace în cele mai mici detalii. În cadrul Les Films de Cannes à Suceava, acesta va fi proiectat pe 12 noiembrie şi va fi introdus de Irina Margreta Nistor. Din programul festivalului face parte şi filmul Good Time, cel de-al cincilea lungmetraj semnat de Josh și Ben Safdie, despre care INDIEwire scria că „Nu există, pur și simplu, alți regizori capabili să genereze comedie și suspans în același timp și la un asemenea nivel”. Filmul a fost în competiție la Cannes 2017.
     În închiderea Les Films de Cannes à Suceava va putea fi urmărit filmul distins cu Premiul Un Certain Regard: A Man of Integrity, cel de-al șaselea lungmetraj al unuia dintre cei mai reputați regizori iranieni, Mohammad Rasoulof (Goodbye, 2011, Premiu pentru regie Un Certain Regard). Drama realistă despre un fost învățător, Reza, care se retrage cu familia sa într-un sat în nordul Iranului pentru a duce o viață liniștită la țară și lupta lui cu o companie privată care vrea să îi cumpere pământul, readuce în atenție temele pe care regizorul le-a abordat și în filme anterioare: nedreptatea, corupția, mijloacele prin care un regim autoritar reușește să reducă la tăcere vocile individuale.
     Detalii: www.filmedefestival.ro // Les Films de Cannes a Bucarest
(03.11.2017)

Tags: 4 luni, 3 saptamani si 2 zile film, festival de film suceava, filme de festival, les films de cannes a suceava 2017

Comments: