Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismProgramul lunii martie la Cinema ARTA


     În martie la Cinema ARTA sunt celebrate cineastele contemporane, prin programul de filme curent, precum și în cadrul unor serii curatoriate. Pe lângă nelipsitele premiere și programul de animații pentru copii Family Time, la început de primăvară vor fi proiectate filme semnate de regizoare europene, în cadrul seriei curatoriate Voci Feminine. Festivalul de Film UrbanEye revine la Cinema ARTA în zilele de marți cu o nouă serie de documentare despre oraș și viața urbană. De asemenea, va fi inaugurat un spațiu expozițional atipic în interiorul cinematografului și proiecțiile de film vor fi accesibilitate pentru nevorbitorii de limba română.
     În zilele de duminică din martie, cinefilii clujeni vor avea șansa să (re)vadă o selecție de producții europene realizate de femei, în cadrul seriei curatoriate Voci Feminine. Pe 8 martie, de la ora 19, este proiectat Crulic - drumul spre dincolo, debutul regizoarei Anca Damian, un documentar de animație emoționant despre povestea vieții lui Claudiu Crulic, românul de 33 de ani care a murit într-o închisoare poloneză în timp ce se afla în greva foamei. Tot în aceeași zi, mult-îndrăgitul film al regizoarei maghiare Ildikó Enyedi și câștigătorul Ursului de Aur din 2017, Despre trup și suflet va rula de la ora 21:00 cu subtitrare în română și în engleză.
     A treia duminică din martie aduce la Cinema ARTA debutul regizoarei Ivana Mladenović, Soldații. Poveste din Ferentari, bazat pe romanul biografic al lui Adrian Schiop, precum și multipremiatul film You Were Never Really Here al regizoarei scoțiene Lynne Ramsay, cu Joaquin Phoenix într-un rol principal de excepție. Tot în cadrul seriei Voci Feminine, duminică 22 martie, ne delectăm cu Un beau soleil intérieur, o comedie franțuzească despre căutarea iubirii, adevăratei iubiri, cu fermecătoarea Juliete Binoche în rolul principal.
Programul Voci Femine se încheie cu o proiecție specială unică: documentarul unguresc The Euphoria of Being de Réka Szabó va putea fi vizionat în premieră duminică 28 martie, de la ora 19:00. Filmul spune povestea impresionantă a Évei Fahidi, supraviețuitoare a Holocaustului, care, la vârsta de 90 de ani, participă alături de tânăra dansatoare Emese Cuhorka la crearea unui spectacol despre propria sa viață.
     Festivalul de Film UrbanEye revine la Cinema ARTA cu o nouă serie de filme documentare despre viața urbană și oraș. În zilele de marți, la Seri de film UrbanEye redescoperim arhitecte care au modelat și modelează orașele de astăzi și de mâine și aflăm noi perspective asupra locurilor în care trăim. Un film despre mediul urban în continuă schimbare și patru femei arhitect care lucrează, observă și gândesc de peste 70 de ani despre transformările care ne modelează orașele, City Dreamers va rula marți 3 martie de la ora 19:00. Gray Matters, documentarul care spune povestea uneia dintre cele mai importante arhitecte, a cărei viziune a contribuit la definirea modernismului în design, arhitectură și artă decorativă, va putea fi vizionat la Cinema ARTA marți 10 martie.
     Tot în cadrul Seri de film UrbanEye, pe 17 martie, este programat filmul Taste of Cement, un eseu emoționant ce dezvăluie viața în exil a muncitorilor de pe șantierele din Beirut. Ultimul film din această serie, care va rula pe 25 martie, Warsaw: A City Divided spune povestea construcției ghetoului din Varșovia, văzută din ambele părți ale zidului și moștenirea pe care a lăsat-o în orașul zilelor noastre. O nouă perspectivă asupra acelor timpuri tragice ale separării, distrugerii și genocidului este ilustrată prin imagini video din 1941 recent descoperite și mărturii ale supraviețuitorilor.
     În zilele de vineri, la Cinema ARTA, vedem cele mai noi filme de artă proaspăt lansate în cinematografele românești. Primele două weekenduri ne aduc două povești cu totul aparte realizate de două cineaste europene aclamate. Într-o lume obsedată de goana după fericire și de îmbunătățirile genetice, Little Joe spune o poveste modernă: o sclipitoare creatoare de plante bănuiește că ultima sa creație, o floare cu un miros ce-i face pe oameni fericiți, le modifică subtil personalitatea celor care-i inspiră polenul. Cel mai recent film semnat de austriaca Jessica Hausner va rula pe 7 și 13 martie de la ora 21:00.
     Cel de-al doilea lungmetraj realizat de tânăra regizoare și scenaristă Ivana Mladenović, Ivana cea Groaznică este o poveste neconvenţională despre oameni şi locuri, despre apartenenţă şi dor, spusă cu umor şi tandreţe.  Cu un traseu festivalier spectaculos, filmul va fi lansat în cinematografele românești pe 13 martie și va rula la Cinema ARTA, în premieră, pe 13 și pe 26 martie.
     Family Time, programul dedicat copiilor continuă și în martie la Cinema ARTA cu trei animații europene de aventură. Animația germană Latte și cristalul fermecat spune povestea lui Latte, o aricioaică curoajoasă care vrea să salveze animalele pădurii de la extincție și va rula sâmbătă 7 martie, de la ora 11:00, cu dublaj în limba română. Pe 21 martie, de la ora 11:00, vizionăm în premieră coproducția francezo-finlandeză Alio: Aventuri în Laponia. Animația spune povestea micuțului ren Alio, care înfruntă primul an de viață pe tărâmurile copleșitoare ale superbei Laponii și va rula cu dublaj în limba română. Bazată pe cartea celebrului ilustrator Jakob Martin Strid, animația daneză Incredibila poveste a perei uriașe poate fi vizionată în versiunea dublată în limba română pe 15 martie și în versiunea dublată în limba maghiară pe 28 martie.
     Joi 5 martie, Cinema ARTA inaugurează un spațiu expozițional atipic prin dimensiunea lui, cu ocazia vernisajului Salonul de obiect mic, în cadrul căruia vor expune artiștii: Tincuța Marin, Răzvan Botiș, Mihai Plătica și George Roșu.
     Începând din martie, un număr de proiecții vor fi subtitrate sau vorbite în limba engleză: City Dreamers, Little Joe, On Body and Soul, Gray Matters, Soldații. Poveste din Ferentari, You Were Never Really Here, Sorry We Missed You, Balanța și The Euphoria of Being. Filmul documentar colectiv (regia Alexander Nanau) va rula pe 1 și 7 martie cu subtitrare în limba maghiară.
     Detalii: Cinema ARTA // Eventbook
 
 
 
PROGRAM MARTIE 2020
 
D 01.03 ora 19:00 - colectiv, regia Alexander Nanau 
 
Ma 03.03 ora 19:00 - City Dreamers, regia Joseph Hillel [Seri de film UrbanEye] 
J 05.03 ora 19:00 - Salonul de obiect mic [vernisaj]
V 06.03 ora 21:00 - Little Joe, regia Jessica Hausner [premieră]
S 07.03 ora 11:00 - Latte și cristalul fermecat, regia Mimi Maynard, Regina Welker, Nina Wels [Family Time] / Proiecție dublată în limba română 
S 07.03 ora 19:00 - Superhombre, regia Mircea Gherase, Luci Mircu
S 07.03 ora 21:00 - colectiv, regia Alexander Nanau
D 08.03 ora 18:30 - Crulic - drumul spre dincolo, regia Anca Damian [Voci Feminine]
D 08.03 ora 21:00 - On Body and Soul, regia Ildikó Enyedi [Voci Feminine]
 
Ma 10.03 ora 19:00 - Gray Matters, regia Marco Orsini [Seri de film UrbanEye] 
V 13.03 ora 18:30 - Ivana cea Groaznică, regia Ivana Mladenovic [premieră]
V 13.03 ora 21:00 - Little Joe, regia Jessica Hausner 
S 14.03 ora 10:00 - Edge Design Talks
D 15.03 ora 11:00 - Incredibila poveste a perei uriașe, regia Amalie Næsby Fick, Philip Einstein Lipski, Jørgen Lerdam [Family Time] / Proiecție dublată în limba română 
D 15.03 ora 18:30 - Soldații. Poveste din Ferentari, regia Ivana Mladenovic [Voci Feminine]
D 15.03 ora 21:00 - You Were Never Really Here, regia Lynne Ramsay [Voci Feminine]
 
Ma 17.03 ora 19:00 - Taste of Cement, regia Ziad Kalthoum [Seri de film UrbanEye] 
V 20.03 ora 19:00 - TMF Rocks Show / Filme: Solo base, Full Time Challenge, The Pathan Project
S 21.03 ora 11:00 - Alio: Aventuri în Laponia, regia Guillaume Maidatchevsky [Family Time] / Proiecție dublată în limba română 
D 22.03 ora 19:00 - Un beau soleil intérieur, regia Claire Denis [Voci Feminine]
 
Ma 24.03 ora 19:00 - Warsaw: A City Divided, regia Eric Bednarski [Seri de film UrbanEye] 
V 27.03 ora 18:30 - Sorry We Missed You, regia Ken Loach [premieră] 
V 27.03 ora 21:00 - Ivana cea Groaznică, regia Ivana Mladenovic 
S 28.03 ora 11:00 - Hihetetlen történet az óriás körtéről, regia Amalie Næsby Fick, Philip Einstein Lipski, Jørgen Lerdam [Family Time] / Proiecție dublată în limba maghiară
S 28.03 ora 18:30 - Balanța, regia Lucian Pintilie
S 28.03 ora 21:00 - Sorry We Missed You, regia Ken Loach 
D 29.03 ora 19:00 - The Euphoria of Being, regia Réka Szabó [Voci Feminine]
(28.02.2020)

Tags: cinema arta cluj napoca, colectiv film, crulic drumul spre dincolo film, ivana cea groaznica film, soldati poveste din ferentari film, voci feminine

Comments: